Strony

sobota, 14 maja 2016

Ptysie

Ptysie to jeden z prostszych deserów jakie ja znam, ale pod warunkiem, że mamy dobry piekarnik. Swoje ptysie dorzucam do wydarzenia 


Ptysie

ciasto:
125 gram masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
4 jajek
dodatkowo:
1/2 litra śmietany 30%
20 dag białej czekolady
dodatkowo:
dżem truskawkowy
cukier puder
wykonanie:
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę  i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, az ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo w trakcie pieczenia rosną.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Białą czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorąca wodą i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać przestudzoną, ale jeszcze płynna czekoladę i dokładnie wszystko ze sobą połączyć.

Przestudzone ptysie przeciąć na pół na dolnej części rozsmarować po 1 łyżce dżemu, następnie położyć sporą porcję bitej śmietany i przykryć górami ptysi, odstawić do lodówki do zastygnięcia przed podaniem posypać cukrem pudrem.







Koniecznie zajrzyjcie też do dziewczyn bo u nich jest przepysznie :) :
Sweet Orange
Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowy Kącik 
Esmeralda ze smakiem 
W garach u Gosi
Moje wypieki i nie tylko
Iwona Bajek 
Małgorzata Kluza-Rojek

8 komentarzy:

  1. Bardzo piękne ptysie zrobiłas ;) Dziekuję za wspólne wypiekanie :) i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne,wyglądają ekstra ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wyborne ptysie, z niespodzianką w środku. Zrobię i ja coś na deser. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie robiłam ptyśków :)Zawsze robię z bitą śmietaną albo kremem budyniowym. O drzemie nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ptysie Iwonko. Super pomysł z dodaniem dżemu. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń