Strony

piątek, 1 kwietnia 2016

Makaron z sosem śmietanowo-musztardowym

Danie powinno się nazywać " sprzątanie lodówki" po świętach zostało troszkę resztek wędlin, musztardy na dnie słoika i śmietanka na granicy przydatności do spożycia. Pomieszałam wszystko, coś dodałam i wyszło mi super danie :)


Makaron z sosem śmietanowo-musztardowym

 sos:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka musztardy
1 mała cukinia
1 łyżka masła
przyprawy
dodatkowo:
około 20 dag okrawków wędliny u mnie boczek i szynka
makaron tagiatelle
małe pomidorki
wykonanie:
Na patelni podsmażyć na chrupko okrawki wędlin i przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukinię pokroić w  plasterki i podsmażyć na maśle, następnie zalać śmietaną, dodać musztardę i przyprawy do smaku sól oraz pieprz, zagotować i chwilę gotować do zgęstnienia.
Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody i po ugotowaniu odcedzić, dodać do sosu i wymieszać po wierzchu posypać podsmażoną wędliną i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami.









5 komentarzy: