Strony

czwartek, 24 marca 2016

Orzechowe ciasteczka

To już ostatnia moja propozycja na małe ciasteczka przed tymi świętami, niestety do ich wykonania potrzebna nam jest specjalna foremka, ale bez problemu można ją nabyć w sieci. Foremka jest z tych sezonowych bo tylko na Wielkanoc, ale posłuży nam przez lata. Moje są w wersji z adwokatem, ale możemy je nadziać dowolnym kremem.


Orzechowe ciasteczka 

ciasto:
30 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag cukru pudru
1 białko
1 łyżka spirytusu
nadzienie:
10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
3 łyżki adwokata
dodatkowo:
dowolny kwaśny dżem
lukrowe pisaki
kruche ciasteczka 
wykonanie:
Mielone orzechy i cukier puder zagnieść z dodatkiem białka i spirytusu. Przy pomocy specjalnych foremek zrobić " korpusy" ciastek i odstawić je na kilka godzin do wysuszenia.
Korpusy mają otwory w które nakładamy nadzienie przy pomocy łyżeczki nakłady niewielką ilość kwaśnego dżemu u mnie porzeczkowy ( kwaśny dżem wyrówna nam słodycz ciastek)
Czekoladę połamać, dodać mleko i ustawić miseczkę na parze i rozpuścić do czekolady dodać adwokat i wymieszać, następnie odstawić do zgęstnienia (krem nie zastygnie i cały czas będzie lekko płynny )
Nadzienie z białej czekolady nałożyć na dżem  i zakleić otwór kruchym ciastkiem,
odstawić do sklejenia.
Przy pomocy lukrowych pisaków lub lukru ozdobić figurki po ozdobieniu zostawić do zastygnięcia lukru.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz