Strony

czwartek, 11 lutego 2016

Zupa ogórkowa z pulpecikami

Kilka dni było u nas jakoś tak wiosennie, dzisiaj bardziej jesiennie jak zimowo bo pada i wieje, dlatego trzeba było ugotować zupkę. Zupa ogórkowa z pulpecikami z białej kiełbasy, pycha :)


Zupa ogórkowa z pulpecikami 

1/2 kg ziemniaków
1/2 selera
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
przyprawy
1 słoik przecieru ogórkowego
2 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany 12%
dodatkowo:
1/2 kg białej surowej kiełbasy
1 jajko
wykonanie:
Kiełbasę wycisnąć z osłonek i dodać jajko, dokładnie wymieszać i uformować malutkie pulpeciki.
Seler, pietruszkę obrać i w całości razem z kawałkiem pora przełożyć do garnka, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wszystko 1,5 litra bulionu może być warzywny. Do garnka dodać liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i łyżeczkę suszonego lubczyku oraz łyżeczkę pieprzu ziołowego. Garnek z zupą przykryć i gotować do miękkości warzyw.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zrumienić na maśle, kiedy cebulka się podsmaży na patelnię dodać przecier ogórkowy i chwilę razem posmażyć, następnie dodać do garnka z zupą pod warunkiem, że warzywa są miękkie.  Po dodaniu ogórków do garnka włożyć pulpety, przykryć i gotować kilka minut w między czasie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.



2 komentarze: