Strony

poniedziałek, 15 lutego 2016

Kurczak w sosie musztardowym

Mięso drobiowe to jedno z moich ulubionych i nie tylko ze względu na smak, lubię je za jego wszechstronne zastosowanie. Na przygotowanie mięsa z kurczaka nie ma chyba liczby określonych przepisów, możemy jeść go codziennie i nigdy się nim nie przejemy bo każdego dnia  podamy  go inaczej.


Kurczak w sosie musztardowym

1 kurczak
4 łyżki musztardy Kieleckiej ja użyłam rosyjskiej
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki margaryny
2 łyżki masła
przyprawy
wykonanie:
Kurczaka umyć osuszyć i podzielić na mniejsze porcje ja korpus zostawiłam do zupy, a użyłam całą resztą z mięsa. Przygotowane porcje mięsa posypać solą i pieprzem, następnie obsmażyć na margarynie. W 2 szklankach wody wymieszać 4 pełne łyżki musztardy i tym zalać podsmażone mięso, przykryć i dusić do miękkości na koniec dołożyć masło i dolać śmietankę, chwilkę razem pogotować, aż sos troszkę zgęstnieje. Dzięki musztardzie nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania, ale jeśli ktoś potrzebuje to sos doprawić do smaku solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. Fajny, prosty przepis, żeby trochę inaczej podać kurczaka. Z tym nieznudzeniem się to się jednak zgodzić nie mogę, wszystko jest się w stanie znudzić :) i chyba dobrze dla naszego zdrowia, w końcu najlepsza jest różnorodna dieta dostarczająca organizmowi wszystkiego co potrzebuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się to była tylko taka moja myśl, wszak nie jadamy codziennie mięsa nie mówię tylko o drobiu. Kluseczki, pierogi czy zupa też musi mieć swój dzień :) Pozdrawiam :)

      Usuń