Strony

niedziela, 21 lutego 2016

Ciasto przekładane z jabłkami

Wymyśliłam sobie takie ciasto z jabłkami które miałam od Dagoma , ale z można z nimi zrobić wszystko: babeczki, naleśniki, gofry czy bułeczki, można zjeść je prosto ze słoiczka bo takie są pyszne. Moje ciasto smakuje tak jak wygląda, a może nawet lepiej smakuje :)


Ciasto przekładane z jabłkami 

ciasto:
9 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 galaretka agrestowa
1 słoik 600 gram prażonych jabłek z cukrem
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
10 dag polewy czekoladowej
wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
 Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody  i przestudzoną żelatyną, wymieszać.

Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.






3 komentarze: