Gdyby kilka lat w tył ktoś by mi powiedział, że ja upiekę sernik z dynią to bym nie uwierzyła bo i serniki i dynia to nie były moje smaki. Gusta zmieniają się ponoć co kilka lat i u mnie taka zmiana chyba nastąpiła bo teraz serniki uwielbiam, a do dyni coraz bardziej się przekonuję :) Dzisiejszy sernik został upieczony w ramach mojej ulubionej akcji .
Koniecznie chciałam upiec z dynią sernik i w tym celu przekopałam chyba cały internet i znalazłam sporo przepysznych propozycji, ale moją uwagę przykuł ten nie zmieniałam w nim prawie nic, jedyne zmiany jakie wprowadziłam to upieczenie ciasta z podwójnej porcji składników i do masy serowej nie dodałam przypraw korzennych, a tylko czekoladowe kropelki, jak szaleć to szaleć :)
Serniczek wyszedł przepyszny i gdyby nie fakt, że mówię to przy każdym serniku to powiedziałabym, że to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam :) :)
Sernik dyniowy
ciasto:
60 gram mąki pszennej
50 gram cukru
80 gram masła
80 gram gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
2 szklanki musu z dyni
1 szklanka śmietany 30%
1 kg białego sera do serników
1,5 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
6 jajek
10 dag czekoladowych kropelek
dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
10 dag gorzkiej czekolady
wykonanie;
Dynię pokroić i ułożyć na blaszce, następnie upiec w temp. 200 st do miękkości po wystudzeniu oddzielić od skórki i zmiksować na mus.
Ciasto:
Czekoladę i masło stopić oraz przestudzić, następnie dodać cukier, jajka i mąkę przy pomocy miksera wszystko dokładnie utrzeć.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, następnie rozsmarować na dnie całe ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st i zapiec ciasto około 15 minut.
Masa serowa:
Ser ( u mnie zwyczajny ser z wiaderka) przełożyć do większej miski, dolać śmietanę i mus dyniowy
przy pomocy miksera dokładnie wymieszać teraz do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas ucierając i proszek budyniowy na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać.
Na podpieczony spód wylać cała masę serową i piec w temp. 170 st około 70-80 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony sernik posmarować masą kajmakową
i posypać startą czekoladą, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia sera.
Ciasta z dynią robiły:
Magdalena- http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/11/babka-dyniowa.html
Dorota- http://doowa.blogspot.com/2015/11/sernik-dyniowy.html#more
Szóste niebo - http://6niebo.blox.pl/.../bezowy-torcik-orzechowy-z...
Bożena- http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../muffi...
Renata- http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/.../tarta...
Marzena- http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../ciasto...
Angelika - http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/.../dyniowa...
Joanna-http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/drozdzowka-z-dynia-i-powidami-sliwkowymi.html
Ela-http://elastokrotka.blogspot.com/2015/11/ciasto-z-dynia-i-orzechami-przekadane.html
Anna-http://cafeamaretto.blogspot.com/2015/11/dyniowe-babeczki-ponczowe-z-jabkami-i.html
Agnieszka-http://rozpustnegotowanie.blogspot.com/2015/11/babka-z-dyni.html
i Lidia Wesolowska
Śliczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie sie pyszni ten Twój serniczek. Kocham serniki. Fajnie się razem "dyniowało"
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie 😊
UsuńAle żółciutki))
OdpowiedzUsuńTo zasługa dyni :)
UsuńUwielbiam dyniowe serniki! Pomysł z karmelem i czekoladą-boski! Dziękuję za wspólne "dyniowe" wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńPiekny kolorek .. Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńtym kajmakiem mnie zaskoczyłaś :O
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńSerniczek obłędny :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek, wygląda pysznie. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.i tak na pewno smakuje..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na wykorzystanie dyni. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ten sernik :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń