Strony

środa, 18 listopada 2015

Korzenne ciasto z kremem

Ciasto z gatunku pierników,  upieczone na miodzie więc najlepsze dopiero następnego dnia kiedy nabierze troszkę wilgoci.


Korzenne ciasto z kremem

ciasto:
25 dag masła
4 jajka
50 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płynnego miodu
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
krem:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1/2  szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
czekoladowe herbatniki
10 dag polewy czekoladowej
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Masło, cukier, miód i kakao rozpuścić oraz przestudzić do przestudzonej masy dodać na zmianę mąkę z proszkiem i przyprawą oraz całe jajka
w trakcie dodawania cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 minut.

Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem  w drugiej szklance wymieszać budyń, żółtka jajek oraz mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na krem do utartego masła dodawać porcjami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą.
 Dolny placek posmarować masą kajmakową
i na masie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego, następnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.

Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta,
następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.







2 komentarze: