Strony

niedziela, 25 października 2015

Blok czekoladowy

Dzięki temu wydarzeniu  mogłam na chwilę powrócić do wspaniałych czasów własnego dzieciństwa, a moje dzieci spróbować czegoś czym my się kiedyś zajadałyśmy. W moim domu chyba nie było bloku czekoladowego nigdy bo nawet najstarsza córka nie pamięta, aby kiedyś miała okazję tego spróbować. Blok wyszedł mi  przepyszny i został zrobiony z tego przepisu co kiedyś robiła moja mama :)


Blok czekoladowy 

20 dag masła
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
25 dag mleka w proszku
4 łyżki kakao
20 dag herbatników czekoladowych
10 dag mieszanki keksowej
10 dag orzechów laskowych
wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać cukier i wodę po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać kakao, wymieszać i zdjąć garnek z palnika i dodać mleko w proszku, dokładnie i szybko wymieszać. Do gorącej masy czekoladowej  dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i bakalie,
wymieszać.
Małą formę do keksa wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć do niej masę czekoladową, następnie wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Blok po zastygnięciu daje się bardzo łatwo kroić na mniejsze lub większe kawałki.


 









Razem ze mną blok robiły:
Dorota

Marzena
Szóste niebo
Joanna
Bożena
Angelika
Krystyna
Joanna
Danuta

7 komentarzy:

  1. Pyszny i piękny blog. Dzięki za powrót do przeszłości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle pyszności w jednym bloku! Dzięki za wspólną zabawę:) pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda blok . Dziękuje za wspólne " wypiekanie"

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda...dzięki ....i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie kochana :-) dziękuje za wspólne słodkości i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń