Strony

wtorek, 6 października 2015

Bigos z papryki

Papryki jeszcze na straganach spory wybór dlatego podrzucam wspaniały przepis na jej wykorzystanie ja bardzo lubię takie jedzonko :)




Bigos z papryki

2 kg czerwonej papryki
1 duża cebula
4 pomidory
4 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
2 pętka kiełbasy śląskiej
½ szklanki śmietany 30%
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy
Wykonanie:
Paprykę pokroić w większą kostkę i zeszklić na oleju na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki i na tłuszczu który się z niej wytopił zrumienić cebulę pokrojoną w piórka przy pomocy łyżki zdjąć z patelni cebulę z kiełbasą starając się zostawić na patelni tłuszcz  i dodać wszystko do papryki, następnie dołożyć suszone pomidory, 1 łyżeczkę jarzynki oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać i smażyć razem kilka minut. Pomidory obrać ze skórki,  pokroić w większa kostkę i dodać do papryki  razem  z drobno posiekanym czosnkiem i 1 łyżką suszonego majeranku, dusić wszystko razem do miękkości pod koniec dodać odcedzoną z zalewy fasolę i śmietanę. Na tłuszczu który został z kiełbasy zrumienić mąkę i powstałą zasmażką zagęścić potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną mieloną papryką.
Potrawa najlepsza jest po odgrzaniu choć zaraz po ugotowaniu też jest pyszna. 

2 komentarze:

  1. Musi być bardzo dobre , nigdy ni robiłam bigosu z papryki ale składniki zapowiadają wspaniałą ucztę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz to nadrobić bo bigos czy jak tam sobie to nazwiesz wychodzi przepyszny ja go uwielbiam i nawet się zastanawiam czy przetrwał by mrożenie bo jednak w grudniu papryka ma inną cenę jak teraz.

      Usuń