Strony

wtorek, 18 sierpnia 2015

Sos pomidorowo-paprykowy

Pomimo suszy pomidorki u nas ładnie obrodziły, a słońce dało im nie tylko kolor, ale i dodatkową słodycz. Pomidorów sporo więc zrobiłam z nich pyszny sos który będzie wspaniałym dodatkiem do makaronu kiedy nastaną chłodne.


Sos pomidorowo-paprykowy 

1,5 kg pomidorów
1 duża czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka soli
1 łyżka jarzynki
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyżki oleju
1 łyżka octu 10%
wykonanie:
Umyte pomidory i paprykę pokroić na cztery części i przełożyć do garnka, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, następnie dodać ją razem z czosnkiem do pomidorów.
Wszystkie przyprawy oraz olej i ocet dodać do garnka, dokładnie wymieszać i postawić na gazie od czasu do czasu mieszając gotować do momentu rozgotowania się wszystkich składników trwa to około 50 minut po tym czasie całość przetrzeć przez przecierak lub sito.
Powstały sos spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, przelać do słoików i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody.


Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię ten sos i robię od kilku lat, pozdrawiam😊

      Usuń
  2. Pyszny sosik. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń