Strony

środa, 6 maja 2015

Rogaliki z jabłkami

Zwyczajne kruche rogaliki z jabłkami :) najlepsze z kubkiem mleka lub kakao.


Rogaliki z jabłkami 

25 dag margaryny
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
6 łyżek śmietany 18 %
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 większe jabłka
1 jajko
wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka oraz  śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić około godziny w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
Schłodzone ciasto rozwałkować około 1/2 cm grubości i pociąć na trójkąty
na każdym trójkącie ułożyć po cząstce jabłka, delikatnie posypać cynamonem i cukrem waniliowym, zwinąć rogaliki.
Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w temp. 180st około 20 minut.





3 komentarze: