Strony

piątek, 24 kwietnia 2015

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa dla mnie to niezaprzeczalny dowód na to, że przyszła wiosna. Listki szczawiu zbieram na własnej  działce więc mam pewność tego, że są młode i świeże  bo właśnie z takich zupa jest najlepsza.


Zupa szczawiowa

2 solidne garście szczawiu
1 marchew
1/2 pietruszki
plasterek selera
1 zabek czosnku
1 cebula
mała gałązka lubczyku
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej smietany
1 łyżka mąki pszennej
1 pętko kiełbasy śląskiej lub podobnej
dodatkowo;
1 kg ziemniaków
jajka
Wykonanie:
Listki szczawiu płuczemy dokładnie i zalewamy 1 szklanką wody, następnie pod przykryciem musimy je zagotować i pogotować kilka minut po czym przestudzić. Przestudzony szczaw dokładnie miksujemy.
Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie zalać 3 szklankami wody, dodać obraną  pietruszkę i seler w całości oraz czosnek i lubczyk, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki, przykryć i ugotować do miękkości.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na margarynie,
niewielką ilość podsmażonej cebulki dodać razem z pokrojona w plasterki kiełbasą do wywaru warzywnego, dolać przecier szczawiowy i gotować kilka minut pod koniec zupę zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody i śmietany. Po dodaniu mąki ze śmietaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i szczyptą cukru.
Ziemniaki obrać, ugotować i po odcedzeniu z wody potłuc dokładnie z pozostałym tłuszczem z cebulką. 
 Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na talerzu, następnie zalać gorącą zupą, ziemniakami podawać na drugim talerzu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz