Strony

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pasta z soczewicy

Soczewicę kupiłam z całkiem innym zamiarem, ale pasta którą z niej zrobiłam wyszła mi zaskakująco smaczna i bardzo mi smakuje choć nie jestem wielką fanką soczewicy.


Pasta z soczewicy

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchew
kawałek selera
1/2 pietruszki
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
wykonanie:
Soczewicę opłukać i ugotować, a nawet rozgotować w osolonej wodzie, następnie na sitku odsączyć z nadmiaru wody. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę na patelni podgrzać olej i dodać starte warzywa oraz paprykę i cebulę, delikatnie posypać sola i  wszystko razem przesmażyć, następnie dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i pod przykryciem udusić do miękkości.
Kiedy warzywa są miękkie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę razem dusić teraz dodać odsączoną soczewicę,
wymieszać i wszystko dokładnie zmiksować
do powstałej pasty dodać drobno pokrojony czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, szczyptę chili oraz pieprzu czarnego, soli dodać do smaku bo już wcześniej była solona soczewica i warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną pastę podawać jako dodatek do pieczywa.





2 komentarze: