Strony

środa, 28 stycznia 2015

Muffiny z michałkami

Muffiny z duża ilością czekolady nie tylko krzepią, ale i pysznie smakują.
 Słodkości wykonane przez moją nastolatkę na urodzinowe przyjęcie najmłodszej siostry :)


Muffiny z michałkami 

ciasto:
14 dag cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
85 gram masła
2 jajka
200 ml mleka
1/2 opakowania czekoladowych kropelek
dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kilka cukierków michałków
1 łyżka mleka
wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją na sucho z cukrem, szczyptą soli oraz sodą.
Masło stopić i przestudzić w drugiej misce ubić jajka i dodać do nich mleko oraz przestudzony tłuszcz po wymieszaniu dolać do suchych składników i wymieszać łyżka na koniec dodać czekoladowe kropelki i po wymieszaniu ciastem napełnić przygotowane papierowe foremki i piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut po upieczeniu wystudzić.
Zimne muffinki polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i po wierzchu posypać pokrojonymi na plasterki cukierkami, odstawić do zastygnięcia czekolady.


3 komentarze:

  1. świetnie wyglądają :) niby takie od niechcenia, a tak oryginalnie i fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie takie są od niechcenia czyli jak wymieszam tak wyjdzie :)

      Usuń