Strony

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pasztet drobiowy

Jakiś czas temu widziałam krótki filmik o przygotowaniu domowych past do pieczywa w śród tych smarowideł był pasztet z drobiu, więc postanowiłam przygotować swój w domu i wyszedł mi  pyszny.

Pasztet drobiowy

1/2 kg piersi z kurczaka
30 dag wątróbki drobiowej
10 dag masła
1 cebula
1 papryka czerwona
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
wykonanie:
Na patelnie wlać olej i  podsmażyć na brązowy kolor  cebulę oraz  paprykę wcześniej pokrojone na ćwiartki po podsmażeniu przełożyć na talerz. Mięso pokroić w mniejsze kawałki i razem z wątróbką podsmażyć na tłuszczu który został ze smażenia warzyw w trakcie duszenia mięsa dodać do niego 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.
Wystudzone warzywa i mięso przełożyć do miski robota, dodać czosnek pokrojony w plasterki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli morskiej  i masło pokrojone w mniejsze kawałki, całość dokładnie zmiksować na gładką pastę, ewentualnie jeszcze całość doprawić do smaku. Przygotowany pasztet przełożyć do słoików i schłodzić.



3 komentarze:

  1. Smacznie wygląda. Ja czasem robię pastę do kanapek z kurczaka z zupy, którego nikt nie chce zjeść.

    OdpowiedzUsuń