Strony

środa, 31 grudnia 2014

Makowiec bez ciasta

Od lat nie robiłam tego ciasta bo o nim zapomniałam :) w tym roku odkopałam przepis i jestem z tego bardzo zadowolona bo ciasto jest przepyszne i jest to już ostatni zaległy przepis ze świąt jutro trzeba pomyśleć o czymś nowym.


Makowiec bez ciasta

40 dag maku
50 dag brzoskwiń z puszki
30 dag cukru
9 jajek
13 dag masła
15 dag bakalii
1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
6 łyżek kaszy manny
dodatkowo:
20 dag mlecznej czekolady
4 łyżki mleka
wykonanie:
Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku. Brzoskwinie zmiksować na mus.
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku na zmianę z makiem. Masę makową połączyć z musem brzoskwiniowym, proszkiem do pieczenia, kaszą manną ( sypką) i bakaliami takimi jakie lubimy na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto.
Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.


4 komentarze:

  1. Na pewno jest pyszny. Najbardziej lubię właśnie takie makowce, złożone z samej masy makowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W skladnikach podajesz kasze manna ale nie piszesz co z nia zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz niedopatrzenie, kaszę dodaje się do ciasta już to poprawiam :)

      Usuń