Strony

sobota, 8 listopada 2014

Jabłecznik XXL

Oczywiście można to ciasto zrobić w wersji małej blaszki dzieląc składniki, ale moim zdaniem to się nie opłaca bo ciasto jest pyszne i znika w tempie ekspresowym. Ciepłe smakuje wybornie z kulką lodów, a zimne z kubkiem gorącej kawy.


Jabłecznik XXL

ciasto:
4,5 szklanki maki pszennej
6 jajek
37  dag margaryny
3/4 szklanki cukru
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo;
3 kg jabłek
1.5 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
10 dag rodzynek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Cukier utrzeć z margaryną, dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść z tego ciasto które schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem, rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na godzinę, aby się dobrze w niej namoczyły, następnie odcedzić je i dodać do pokrojonych jabłek, dosypać mąkę ziemniaczaną, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny, dokładnie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno i na koniec dodać do miski z jabłkami teraz delikatnie całość połączyć.
Blaszkę taką jaką mamy na wyposażeniu piekarnika wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na cieście wyłożyć całą masę jabłkową i po wierzchu posypać pozostałym ciastem rozdrobnionym na kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 minut.


1 komentarz: