Strony

piątek, 5 września 2014

Sałatka warzywna

W tamtym roku odpuściłam sobie przygotowanie tej sałatki i to był błąd bo bardzo mi jej wśród zapasów brakowało w tym roku już słoiczki zostały wyniesione do piwniczki :)


Sałatka warzywna 

1 kg kapusty
1 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg zielonych ogórków
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki oleju
3 łyżki soli
2 płaskie łyżki pieprzu
wykonanie:
Kapustę poszatkować i krótko obgotować w dużej ilości osolonej wody
, następnie odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a ogórki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory najlepiej sparzyć i po obraniu ze skórki pokroić na plasterki, marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
W dużym garnku podgrzać olej i wrzucić do niego cebulę z kapusta oraz startą marchew na małym palniku dusić 10 minut i dodać paprykę z papryką dusić kolejne 5 minut teraz dodać ogórki i pomidory oraz cukier, sól i pieprz po dokładnym wymieszaniu dusić kolejne 5 minut i dolać ocet teraz wystarczy wszystko dokładnie wymieszać
i przełożyć do czystych małych słoiczków, dokładnie zakręcić i gotować słoiki 10 minut od momentu zagotowania się wody po zagotowaniu słoiki odstawić do wystudzenia i po wystudzeniu i sprawdzeniu czy wszystkie na dobrze trzymają wynieść w chłodne i ciemne miejsce.




1 komentarz: