Strony

poniedziałek, 8 września 2014

Ciasto kawowe

W tym tygodniu w wirtualnej cukierni u Bożeny piecze się Ciasto z kawą i polewą czekoladową z przepisu wspólnego dla całego wydarzenia. Upiekłam dzisiaj to ciasto i jak dla mnie to szału w nim nie ma choć plewa dodaje mu tego czegoś, ale gusta są różne i to co mi wydaje się zwyczajne dla kogoś innego jest pyszne, mojego największego łasucha w domu nie ma więc  jeszcze ostateczna decyzja na temat ciasta nie została wydana :)

Ciasto kawowe



2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
6 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
 Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim kawę, następnie wystudzić. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do utartych dodać miękką margarynę i ucierać w trakcie dodawać na zmianę zimną kawę i wcześniej przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładkie ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy u mnie tortownica 20 cm średnicy i piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu wystudzić. W garnuszku podgrzać 6 łyżeczek mleka i dodać do niego 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i 10 dag gorzkiej czekolady na małym palniku mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Upieczone i wystudzone ciasto pociąć na porcje i każdą osobno polać sporą ilością polewy, odstawić do zastygnięcia.

Razem ze mną piekły:
http://ala-piecze.blogspot.com/.../ciasto-kawowe-z...
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../ciast...
i oczywiście Lidia  



 

8 komentarzy:

  1. U mnie też szału nie było..dziękuję za kolejne wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za wspólne pieczenie, fajnie wyszło Ci to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. I kawa do ciasta już nie potrzebna! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, aż mi ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w składzie to czekolada gdzie????!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam😊 czekolady w składnikach nie ma, ale jest wszystko w opisie😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto do porannej kawy. Czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń