Strony

czwartek, 17 lipca 2014

Kokos na herbatnikach

Przepyszny deser przygotowany na herbatnikach więc nie trzeba go piec w piekarniku co przy tej temperaturze jest wielkim plusem.


Kokosowe ciasto

masa kokosowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietany śnieżki
20 dag wiórek koksowych
10 dag białej czekolady
dodatkowo:
45 sztuk pełnoziarnistych herbatników
3/4 puszki masy kajmakowej
10 dag białej czekolady
5 dag drobno  posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, następnie wystudzić i schłodzić. Bardzo zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietany śnieżki i na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Na dnie prostokątnej formy około ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć warstwę herbatników na nich rozsmarować1/2 masy kokosowej i ułożyć  kolejną warstwę herbatników i na które wyłożyć całą masę kajmakową i przykryć ją ostatnią warstwą herbatników na wierzchu rozsmarować pozostałą masę kokosową. Drobno posiekane orzechy lekko uprażyć na patelni i przestudzić, białą czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2-3 łyżek mleka i polać po wierzchu całe ciasto, następnie posypać orzechami i ja dodatkowo posypałam kostkami kokosowymi.
Przygotowane ciasto odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękło.




6 komentarzy: