Strony

czwartek, 3 lipca 2014

Bułeczki z budyniem i jagodami

Były tradycyjne jagodzianki, a dzisiaj takie bułeczki i gdyby ktoś mi kazał wybrać która lepsza to wybór będzie bardzo trudny :)


Bułeczki z budyniem i jagodami

ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
400 ml mleka
100 ml śmietany
100 ml oleju
dodatkowo;
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
jagody
1 jajko
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli w ciepłym mleku rozmieszać drożdże i wlać do mąki, następnie odstawić na kilka minut.  Do podrośniętych drożdży dodać śmietanę, olej i jajka przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie.
Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć zimny budyń i posypać sporą ilością jagód
i jeszcze raz bułeczki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.







Słodkie jagodowe lato

6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :-) poproszę jedną taką bułę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki to jedne z moich ulubionych wariantów śniadaniowych :) A takie z budyniem i jagodami to istna magia!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bułeczki :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tak patrzę na te pyszne bułeczki to rzeczywiście mialabym dylemat, czy wolę te, czy tradycyjne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń