Strony

sobota, 21 czerwca 2014

Domowa kiełbaska

Kiełbasa wykonana w domu nie ma sobie równych i zdecydowanie jest najlepsza.


Domowa kiełbaska

2 kg boczku
6 kg mieszanego mięsa wieprzowego u mnie łopatka i karkówka choć im więcej gatunków tym lepiej.
10 dag soli peklowej
15 dag pieprzu świeżo zmielonego
10 dag rozgniecionego ziaren ziela angielskiego
5 dag gorczycy
1 duża główka czosnku
2 szklanki bulionu ugotowanego na kościach 
dodatkowo:
jelita cienkie
wykonanie:
Boczek i mięso pociąć  w kostkę, natrzeć solą oraz pieprzem i zostawić na dwa dni w lodówce. Po tym czasie mięso skręcić na najgrubszych oczkach maszynki do mielenia mięsa dodać posiekany drobno czosnek, ziele angielskie i gorczycę, dolać bulion i dokładnie wyrobić masę mięsną. Mięso po wymieszaniu odstawić jeszcze raz do lodówki na 24 godziny po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem ( surowe mięso ma być wyraźnie słone i pieprzne) .
Jelita opłukać z nadmiaru soli i przy pomocy specjalnej nakładki na maszynce napełnić je dość luźno masą mięsną,
następnie podzielić na pętka
i rozwiesić, aby obeschło ja rozwieszam na takim kiju jak do miotły :)
Po obsuszeniu dość długo wędzić w wędzarni,
nasza wisiała w dymie ponad 7 godzin.


9 komentarzy:

  1. O rany! jak ja uwielbiam taką domową kiełbaskę :) Aż ślinka cieknie na widok takiej wędlinki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. to teraz poszalałaś :) ale aż mi zapachniało tym dymkiem :) póki co popijam wodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowo, chcę mieć wędzarkę na ogrodzie :) U mnie wisi na kiju swojska polska kiełbasa i sie suszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, rewelacja!! My za tydzień planujemy domową produkcję;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka kiełbasa wymaga od nas nakładu czasu, pracy i finansów, ale warto bo jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow podziwiam :) zjadlabym taka !

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. W innym przepisie "jałowcowo-czosnkowa" podajesz 4dag soli na 8kg masy. Tu 10dag tez na 8kg. Ile w końcu na 1kg ma byc peklo.??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu soli jest zawsze podana zalecana ilość na kg mięsa,więc trzeba sobie przeliczyć.

      Usuń