Strony

niedziela, 8 czerwca 2014

Czerwcowe wyzwanie

W tym miesiącu postanowiłyśmy z dziewczynami zjeść wspólne śniadanie i co to by  było za śniadanie gdyby to wszystko stanęło na jednym stole. Moje śniadanko było pyszne i jedne z ulubionych moich córek czyli racuszki z truskawkami, a wirtualnie śniadanie z nami jadły dziewczyny z blogów :
Paulina http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
Marta http://www.magicznezyciemarty.pl/
Monika http://papryczkaa.blogspot.com/
Magdalena http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/
Małgorzata http://www.daylicooking.pl/
Justyna http://www.tysiagotuje.pl/



Racuchy z truskawkami 

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody 
1 łyżka cukru
1 szklanka jogurtu truskawkowego
1/2 szklanki mleka 
1/2 kg truskawek 
dodatkowo:
olej
cukier puder  
wykonanie:
Około 1/4 truskawek pokroić w plasterki, mąkę wymieszać z sodą, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko  oraz jogurt i mleko, wszystko wymieszać do momentu, aż powstanie nam gładkie ciasto.
Na koniec do ciasta dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść malutkie porcje ciasta, smażyć racuszki na złoty kolor. 
Po usmażeniu na chwilkę przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem z dodatkiem reszty truskawek pokrojonych w kosteczkę do truskawek można dodać troszkę posiekanej mięty.




6 komentarzy:

  1. u mnie też było śniadanie na słodko :) uwielbiam racuchy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie przeważnie na słodko bo jak na nic nie ma czasu to zawsze zostaje dżem :)

      Usuń
  2. Racuchy ! do tego z truskawkami, kupiłaś mnie tym przepisem Iwonka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje Córeczki Kochana wiedzą co dobre!!! :)
    wszędzie tam gdzie truskawki jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już tak późna godzina ale jak patrzę na te racuchy to i tak zjadłabym ich cały talerz;)

    OdpowiedzUsuń