Strony

wtorek, 10 czerwca 2014

Budyniowe z truskawkami

Przepyszne kruche ciasto z mięciutką warstwą budyniu i truskawkami.


Budyniowe z truskawkami 

ciasto:
25 dag margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
masa budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie kokosowe
1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
30 dag truskawek
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto które schłodzić. Ze schłodzonego ciasta odłożyć 1/4 całości, a resztę wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem blaszki  (30 cm na 20 cm).

Białka jajek ubić na sztywno i dodać do nich cukier i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera do sztywnej bezy wsypać suchy proszek budyniowy i cały czas ubijać na koniec dodać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Przygotowaną masę budyniową wylać na ciasto wyłożone w formie na niej ułożyć truskawki i posypać porwanym na kawałeczki  ciastem które odłożyliśmy.

Piec w temp. 190 st około 30 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. 




Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. pyszności:) takie ciasta o tej porze roku bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tej porze roku są najlepsze i grzechem było by ich nie przygotować :)

      Usuń
  2. Mniam, już czuję ten smak!! Z chęcią się zamienię, u mnie też dziś truskawkowo:)

    OdpowiedzUsuń