Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Pieczona kiełbasa

Dzisiaj dostałam pytanie na temat takiej kiełbaski więc zostawiam przepis bo jeszcze jest czas, aby taka sobie przygotować na Święta.


Pieczona kiełbasa

1 kg mięsa z indyka najlepiej udziec 
2 kg mięsa wieprzowego ja miałem łopatkę 
1 kg chudego boczku 
1/2 główki czosnku 
sól 
pieprz czarny 
1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny 
1-2 szklanek bulionu drobiowego 
Dodatkowo: 
do 1.5 metra jelit cienkich 
olej
Wykonanie:
 Mięso z indyka razem ze skórą, łopatkę i boczek skręcić przez maszynkę na grubych oczkach, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, dowolną przyprawę do wieprzowiny i około 1.5 łyżeczki pieprzu oraz około 1 łyżeczki soli, wszystko dokładnie wymieszać i w trakcie mieszania dolewać bulion(ewentualnie można użyć tylko wody choć bulion jest najlepszy), masę mięsną tak długo wyrabiać, aż będzie dobrze odchodziła od ręki.
 Wyrobione i doprawione mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, po schłodzeniu jeszcze raz przemieszać i spróbować gdyby było za mało wyraźne w smaku to doprawić jeszcze solą i pieprzem.
 Przy pomocy maszynki ze specjalną nakładką napełnić jelita(wcześniej opłukać je z soli), uformować malutkie pętka
i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim.
 
Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz