Strony

niedziela, 23 marca 2014

Warstwoy przekładaniec

Ciasto jest dosyć drogie w porównaniu do innych ciast, czasochłonne i kaloryczne, ale warte zrobienia bo fajnie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Przepis znaleziony w gazecie i przygotowany  z małymi przeróbkami ja zrobiłam przy nim błąd i użyłam za dużej formy przez co wyszły mi za cienkie warstwy i następnym razem użyję mniejszej  przez co warstwy będą widoczniejsze, a zwłaszcza chodzi mi o galaretki bo dzisiaj zgubiły mi się w cieście :)


Warstwowy przekładaniec 

Ciasto:
30 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżki mielonych orzechów
Krem:
25 dag masła
1/2 puszki masy krówkowej
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
galaretka czerwona i zielona
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać do niej żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do drugiej orzechy, a trzecią zostawić jasną. Na blaszce około (23 cm na 33cm ja użyłam większej) upiec osobno trzy placki i wystudzić.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem i odstawić do zgęstnienia.

Krem:
Masło utrzeć z dodatkiem kakao na krem w trakcie dodawać masę krówkową po przygotowaniu odłożyć trzy łyżki kremu.

Jeden placek ułożyć w formie posmarować połową kremu i wylać jeden kolor tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem na nim reszta kremu i druga galaretka na koniec ułożyć trzeci placek i po wierzchu posmarować odłożonym kremem dla dekoracji można posypać mielonymi orzechami.
Przełożone ciasto odstawić do zastygnięcia.





3 komentarze:

  1. i znowu zjadłaś sama, nie podzieliłaś się ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie :) jeszcze jest i zapraszam na solidną porcyjkę :)

      Usuń
  2. Takie połączenie smaków to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń