Strony

środa, 19 lutego 2014

Rogale z brzoskwinami

Rogale z brzoskwiniami

25 dag margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru
3 szklanki mąki
10 dag drożdży
1 szklanka 250ml kwaśnej śmietany.
dodatkowo:
jajko
brzoskwinie mogą być z puszki choć ja wykorzystałam takie z kompotu.
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, jajka,śmietanę i rozkruszone drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na trzy części i kolejno cienko rozwałkować na okrągły placek, następnie pociąć na trójkąty i na każdym szerszym boku ułożyć brzoskwinie i zwinąć rogale.
Przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem.
Piec 15 minut w 180 st po upieczeniu posypać cukrem pudrem





Rogale i rogaliki

4 komentarze: