Strony

piątek, 3 stycznia 2014

Faworki na winie

Pozostając w temacie karnawałowym u mnie dzisiaj faworki.


Faworki

1,3/4 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 szklanki słodkiego białego wina
1 szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę dodać sól, żółtka oraz wino, szybko zagnieść ciasto i wybić je chwilę tłuczkiem, następnie schłodzić w lodówce( gdyby ciasto wyszło za luźne to dosypać niewielką ilość mąki)
Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na paseczki w każdym zrobić nacięcie i uformować faworki.
Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć faworki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.




2 komentarze: