Strony

sobota, 11 stycznia 2014

Czekoladowo-orzechowy torcik

Taki malutki torcik na moim stole zawsze jest miło widziany, sam wypiek jest nie za słodki lecz przyjemnie orzechowy z delikatną nutką goryczy od kakao i orzechów mi bardzo smakował.


Czekoladowo-orzechowy torcik

Ciasto:
6 jajek
1,1/4 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
10 dag mielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki gorącego mleka
2 łyżki miodu
1 jajko
1/4 szklanki zagęszczonego mleka słodzonego
25 dag masła choć ja  użyłam margaryny
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej 
1 słoik dżemu wiśniowego
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, aż białka będą  szkliste. Do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie je wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Przygotowane ciasto wylać do tortownicy (20 cm średnicy0 piec w temp. 180st około 35 min.
Krem:
1/4 szklanki gorącego mleka wymieszać z miodem i zalać nim mielone orzechy, następnie odstawić do wystudzenia.
Jajko dokładnie umyć i sparzyć, następnie wybić je do miski i ubić, miskę z ubitym jajkiem ustawić na garnku z gorącą wodą, dodać mleko zagęszczone i i ubijać do zgęstnienia masy jajecznej, ubitą masę zdjąć z garnka i wystudzić do wystudzonych jajek dodawać po małym kawałeczku margarynę na zmianę z orzechami, ucierać do powstania gładkiego kremu.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je kawą, dolny krążek ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta, ten posmarować dżemem i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Polewę rozpuścić i polać nią ciasto po wierzchu, boki posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić, następnie odstawić do zastygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz