Strony

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kawowo-orzechowe kostki

W planach miałam sernik, ale tak byłam przejęta pierniczkami, że zapomniałam kupić ser więc zrobiłam tylko z tego co miałam w domu. Wyszło mi cieniutkie ciasto więc w głowie pojawił się pomysł, a może by tak pokroić w kosteczkę i polać czekoladą bo wdrożeniu pomysłu w życie do kawy powstały mi pyszne i mocno kawowe ciasteczka.

 Kawowo-orzechowe kostki 


ciasto:
40 dag mąki pszennej
5 dag cukru
25 dag margaryny
2 jajka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
masa serowa:
25 dag białego sera
20 dag kwaśnej śmietany
2 łyżki mielonej kawy
10 dag cukru
1/2 szklanki mleka
10 dag orzechów włoskich
dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z kawą rozpuszczalną oraz proszkiem do pieczenia na koniec dodać mleko i żółtka jajek, zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Masa serowa:
Mleko zagotować i dodać do niego kawę mieloną ponownie zagotować. 
Śmietanę utrzeć z serem białym i cukrem, dodać mleko z kawą oraz posiekane orzechy na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.

3/4 ciasta wyłożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy (36 cm na 26 cm)na nie wylać całą masę  serową, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Piec w temp. 180st około 35 min po wystudzeniu pokroić na małe kwadraciki i polać je rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem, ozdobić i zostawić do zastygnięcia.




2 komentarze:

  1. ładnie się uśmiechają te bałwanki :). Takie połączenie smaków na pewno bym polubiła. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za bałwanki dziękuję :) , a ciasto jest pyszne, polecam :)

      Usuń