Strony

niedziela, 17 listopada 2013

Rogaliki z serem i żurawinką

Tydzień temu były rogaliki z makiem i tak nam posmakowały, że dzisiaj powtórka tylko, że z serem :) te wyszły też pyszne, a w trakcie pieczenia tak pachniały, że trudno było zebrać myśli :)
 Ciasto było z tego samego przepisu co ostatnio choć w pomniejszonych ilościach.

Rogaliki


1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12  %
5 dag drożdży
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże  roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.

Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i utrzeć z cukrem do sera dodać żółtka jajek i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ser na koniec dodać żurawinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa okrągłe placki grubości około 1 cm, następnie pociąć je na 8 trójkątów i na każdym  nałożyć porcję nadzienia i zwinąć rogaliki. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i odstawić jeszcze raz na kilka minut do podrośnięcia.
Piec około 20 min w temp. 180st.

Upieczone rogaliki po wierzchu delikatnie polać lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropli wody oraz soku z cytryny, ozdobić żurawiną.




8 komentarzy: