Strony

sobota, 30 listopada 2013

Ciasteczka z kokosową pianką

Mój mężuś mówi dzisiaj " zrobiłabyś jakieś ciasteczka " wiec zrobiłam :)



Ciasteczka z kokosową pianką

piątek, 29 listopada 2013

Torcik urodzinowy nastolatki

Moja nastolatka w sobotę obchodzi urodziny, ale w tym roku urodzinki spędza poza domem więc trzeba było torcik zrobić wcześniej i tak wczoraj kiedy studentka wpadła do domu po prowiant :) odbyła się szybciutka przed urodzinowa kawka :)
Tort szybki w przygotowaniu, ale bardzo smaczny, tak smaczny, że ja nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu ciasta.



Torcik urodzinowy

wtorek, 26 listopada 2013

Ciasteczka z wróżbą


Dzisiaj u mnie wielkie pieczenie ciasteczek z wróżbami na bal Andrzejkowy dla Hani, szukałam nowego przepisu na takie ciasteczka, ale w efekcie finalnym zrobiłam ze swojego starego bo jednak przepis sprawdzony i wiem, że dzieci nie połamią sobie na nich ząbków bo ciasteczka owszem są twardawe, ale tak jak herbatniki więc tragedii nie ma :) moim dziewczynkom bardzo smakują. Przepis jest  tutaj , a wszystkie wróżby w nich są w wykonaniu Emilki i są na pewno szczęśliwe :)




poniedziałek, 25 listopada 2013

Tort rodem z PRL

Dlaczego taki tort, a to dlatego, że ostatnio na blogach pojawia się pełno konkursów związanych ze smakami dzieciństwa i pewnie taki zwyczajny tort bez udziwnień, bitej śmietany czy kremu na bazie bezy szwajcarskiej czy serka mascarpone jest słodkim wspomnieniem wielu z nas. Mój tort powstał na pewną okazję o której jeśli pozwolicie powiem innym razem, a dzisiaj zostawiam tylko zdjęcie i jeszcze Wam powiem, że moi goście, a była to bardzo sympatyczna para 50+ stwierdziła, że tort jest pyszny i jak stwierdził Pan taki jak robiła jego mama czyli tort z PRL w dzisiejszych czasach :)




środa, 20 listopada 2013

Chleb na drożdżach

Powiem tak :) kilka dni temu jedna z dziewczyn blogerek napisała, że właśnie zjadła kromeczkę świeżo upieczonego chleba ze smalcem i przyznaję się, ze od tego czasu chodził za mną taki chlebek. Smalec zrobiłam wczoraj, a chlebek upiekłam dzisiaj z takim chlebem już się spotkałam wcześniej, ale gdzieś zapodziałam przepis więc  dzisiaj zaczerpnęłam go z tego bloga.
Chlebek polecam bo z jego upieczeniem poradzi sobie nawet dziecko.



Chleb na drożdżach 

poniedziałek, 18 listopada 2013

Torcik dla Joli

Moja bardzo dobra przyjaciółka, a nawet prawie członek rodziny bo ona i jej mężuś to rodzice chrzestni mojej Hani, poprosiła mnie o tort dla swoich rodziców z okazji ich 45 rocznicy ślubu.
Oczywiście tort jej zrobiłam choć miałam przy nim mały problem gdyż miałam kłopot z podjęciem decyzji co do smaku i dekoracji. Ludzie starsi maja swoja wizję tego wypieku i masa cukrowa to dla nich tylko ozdoba która ląduje na brzegach talerzy więc lepiej iść w takich wypadkach w klasyki i użyć jak najmniej nie jadalnych :) dekoracji.
W efekcie końcowym zdecydowałam się na makowy biszkopt, przełożony masą śmietankową z dodatkiem brzoskwiń jak dla mnie połączenie idealne :), mam tylko cichą nadzieję, że jubilaci mają podobne upodobania smakowe jak ja :)
Ciocia Jola daj znać jak smakował :)


niedziela, 17 listopada 2013

Rogaliki z serem i żurawinką

Tydzień temu były rogaliki z makiem i tak nam posmakowały, że dzisiaj powtórka tylko, że z serem :) te wyszły też pyszne, a w trakcie pieczenia tak pachniały, że trudno było zebrać myśli :)
 Ciasto było z tego samego przepisu co ostatnio choć w pomniejszonych ilościach.

Rogaliki


1/2 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
200 ml kwaśnej śmietany u mnie 12  %
5 dag drożdży
Masa serowa:
1/2 kg białego sera
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
5 dag suszonej żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, śmietanę i aromat oraz żółtka z jajek i drożdże  roztarte z cukrem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić przykryte do wyrośnięcia.

piątek, 15 listopada 2013

Kawowo-orzechowy torcik

Tak przy piątku mam dla wszystkich pyszny i bardzo prosty tort, zapraszam :)



Kawowo-orzechowy torcik 

poniedziałek, 11 listopada 2013

Rogaliki z makiem

Wielkopolska rzut beretem od mojego domu,a w moich żyłach płynie troszkę poznańskiej krwi więc rogale musiały być i u mnie :) Fakt nie były to prawdziwe marcińskie, ale takie które je bardzo dobrze zastępowały :)

Rogaliki z makiem

niedziela, 10 listopada 2013

Listopadowe wyzwanie blogerek

Paulina i Marta wpadły na pomysł, aby wspólnie  upiec szarlotkę, fajnie by było tak razem i potem zasiąść przy jednym stole z kawą i tą ilością wspaniałych prac, ale niestety tak się nie da. Dziewczyny pomyślały i zaproponowały wspólne pieczenie na odległość i tak w domu  Moniki , Eli, Magdy, Kasi, Gosi, Oliwki, Justyny , ReniElizy oraz oczywiście w moim piekły się te pachnące ciasta, wszystkie śliczne i pyszne :)
Zapraszam na moją :)



Szarlotka

piątek, 8 listopada 2013

Czekoladowy deser

Przepis na ten deserek też pochodzi z akcji SM Gostyń i powstał na bazie pysznej śmietanki czekoladowej.


Czekoladowy deserek 

czwartek, 7 listopada 2013

Słodka bułeczka na kolacje

Zaczęłam to robić z myślą o kolacji, a miało to być coś w rodzaju słodkiej bułki no i niby mi to wyszło bo Hania jadła z miodem, Emilka z masłem, a mi to smakowało jak pyszne ciasto z kawą :)
Więc jak ktoś zrobi, to sam sobie przypisze do tego kategorię :)

Słodka bułeczka

środa, 6 listopada 2013

Czekoladowo-owocowy tort

Dzisiaj u mnie ciąg dalszy złej passy, a dowodem na to jest spalony chleb w kuchni, ale wreszcie mogę sie z Wami podzielić przepisem  na pyszny tort który co prawda powstał już bardzo dawno, ale z pewnych względów był utrzymywany w tajemnicy, a dlaczego to możecie poczytać tutajtutaj
Biorąc udział w akcji SM Gostyń która miała na celu promocję nowego produktu ja miałam okazję jako jedna z pierwszych spróbować pysznej śmietanki czekoladowej i zrobić dzięki niej coś pysznego dla mojej rodziny.
Dzisiaj pierwszy przepis :)

Czekoladowo-owocowy tort
Ciasto: 
1 i 3/4 szklanki mąki 
15 dag brązowego cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1/4 łyżeczki soli 
15 dag czekolady w proszku 
3 jajka 
12 dag masła 
1 szklanka musu z brzoskwiń
1 szklanka malin
Dodatkowo:
750 ml śmietanki czekoladowej
1 szklanka malin
owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mąką przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą . Masło stopić i przestudzić, jajka lekko ubić i wymieszać z musem brzoskwiniowym, dodać tłuszcz i wymieszać. Do suchych dodać mokre składniki i lekko przemieszać, do mieszania ciasta używamy tylko łyżki, następnie dodać czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, a na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.

Prezent

Zacznę od tego, że to nie jest wpis w żaden sposób sponsorowany, a dodaję go tutaj tylko po to, aby się pochwalić :)
Dzisiaj dostałam taką bardzo miła przesyłkę z tego miejsca, nie jest to nic do testowania tylko prezent do spróbowania :)
 Przesyłka jest smaczna i już rozdysponowana, nastolatka jako miłośnik herbaty dostanie cudownie pachnący syrop cynamonowy, Emilka jako dżemojadek zaopiekuje sie konfiturą z porzeczki, a Hania która w naszym domu robi za Kubusia i kocha miodek za który już się zabrała, oczywiście dostała miód.
Nie wiem czy to będzie dobrze widać na zdjęciu, ale ja dostałam cudowny kubeczek który jest jak dla mnie wyprodukowany i chyba sobie zrobię z niego logo do bloga :)

wtorek, 5 listopada 2013

Bułeczki

Wczoraj robiłam cudowne bułeczki i może mi ktoś powiedzieć, że takie na drożdżach to nie to samo co pieczywo na zakwasie i ja się z nim zgadzam, ale te były cudowne jedne z najlepszych jakie powstały w moim domu. Od czasu do czasu nachodzi mnie na domowe pieczywo i wtedy sięgam za mąkę i coś tworzę :)

Bułeczki


3o dag mąki pszennej razowej
60 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
1/2 litra ciepłej wody
100 ml śmietany 12%
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem. Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min.

poniedziałek, 4 listopada 2013

Aromatyczny sernik

Kolejny raz mój mężulek w pracy został poczęstowany ciastem i kolejny raz wrócił do domu z przepisem i oczywiście z prośba o zrobienie. Zrobiłam bo co miałam nie zrobić, troszkę obawiałam się wlania całego flakonika oleju pomarańczowego, ale mąż mnie zapewniał, że ciasto było pyszne więc zaryzykowałam. Ciasto wyszło faktycznie pyszne, olejku nie było wcale za dużo, a ser pięknie pachniał i rozpływał się w ustach :) Polecam teraz ja :)

Aromatyczny sernik


Ciasto:
10 dkg margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg białego sera
1.5 szklanki cukru
5 żółtek
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 cały olejek pomarańczowy
Dodatkowo:
5 białek
5 łyżek cukru
10 dag wiórek kokosowych
wykonanie:
 Ciasto: 
Margarynę rozetrzeć z cukrem tylko tak, aby się połączyło, dodać do niej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na minimum godzinę. 

niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto z bananową masą

Ciasto w efekcie końcowym miało wyglądać całkiem inaczej, ale przez chorobę na duże S wygląda tak bo po prostu zapomniałam kupić galaretki cytrynowe które ponoć tutaj są najlepsze i użyłam tego co było w domu. Jednak przypadek tego ciasta potwierdza przysłowie " że nie ma tego złego co by na ..... " bo moim zdaniem tak wygląda dużo ładniej, a kolor galaretki nie ma wpływu na smak, a ciasto wyszło pysznie.  Ciasto kiedyś bardzo często gościło u mnie w domu, teraz jest troszkę rzadszym gościem na naszym stole choć nie jest trudne, a tylko  czasochłonne.

Ciasto z bananową masą


Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
2 galaretki cytrynowe lub jak  u mnie truskawkowe :)
3 bardzo dojrzałe banany
25 dag margaryny
dodatkowo:
2 galaretki u mnie szafirowe
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, aby beza była bardzo dobrze ubita. Do ubitych białek dodać ostrożnie żółtka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.