Strony

czwartek, 15 sierpnia 2013

Ucierane z malinkami

Malinki na targu tanie jak barszcz, a do tego jeszcze tak pięknie się uśmiechają do przechodniów, że trudno się im oprzeć :) ja oczywiście im uległam i kupiłam:)
Pokonując swoje lenistwo upiekłam pyszne ciasto z nimi.

Ucierane z malinkami

Ciasto:
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany u mnie 12%
2, 2/3 szklanki mąki tortowej
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
malinki
10 dag białej  czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajka do utartego kremu dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również przesianym proszkiem budyniowym oraz śmietaną. Ciasto po przygotowaniu jest dosyć geste.
Formę do pieczenia (33cm na 23cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wyłożyć do niej ciasto na wierzchu ułożyć bardzo gęsto maliny i upiec.
Pieczemy w temp. 180st do 45-50 min.
Czekoladę połamać dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie płynną czekoladą  polać dekoracyjnie upieczone i przestudzone ciasto.





5 komentarzy:

  1. Faktycznie, malin nie brakuje :) Ekstra ciacho!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto do wypróbowania. Biała czekolada świetnie komponuje się z malinami.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o mnie to biała czekolada pasuje mi do wszystkiego :)

      Usuń