Strony

środa, 3 lipca 2013

Tarta z czereśniami

Pierwszy raz pojawił się u mnie ten wypiek i muszę przyznać, że wyszło mi to całkiem, całkiem, zwłaszcza w towarzystwie lodów.

Tarta z czereśniami

ciasto: 
30 dag mąki pszennej 
8 dag cukru 
2 jajka 
15 dag masła 
Masa śmietanowa: 
250 ml śmietany 30% 
3 jajka 
5 dag cukru 
kawałek laski wanilii 
dodatkowo: 
2 szklanki wypestkowanych czereśni 
3 łyżki powideł ja miałam śliwkowe 
Wykonanie:
Ciasto:
 mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli, dodać jajka i masło, następnie zagnieść kruche ciasto które schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
 Masa śmietanowa:
 Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią, zostawić do wystudzenia z zimnej śmietanki wyjąć wanilię i dodać do niej jajka po czym całość dokładnie wymieszać.


 Okrągłą formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie dno i boki formy wyłożyć ciastem, ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem oraz posmarować powidłami.
 Ciasto podpiec 15 min w temp. 180st na podpieczone ciasto wyłożyć czereśnie i zalać masą serową. Ciasto dopiec w temp. 170 st jeszcze około 30 min.


Owoce z sadu i dzialki

3 komentarze:

  1. Wspaniałe! Na razie muszę sobie odmówić takich smakołyków, ale chociaż nacieszę oczy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na razie nic sobie nie odmawiam choć wiem, że czasami by się przydało :)

      Usuń
  2. wyszła mi! przepyszna naprawde polecam :)

    OdpowiedzUsuń