Strony

środa, 30 stycznia 2013

Kruche zawijaski

Kolejne dzieło mojej nastolatki :) dzisiaj zrobiła banalnie proste ciasteczka z dawno zapomnianego przepisu. Siostry  były ciasteczkami zachwycone, a Hania powiedziała mi nawet że nie wiedziała, że nasza Ola jest taka zdolna :) Więc tak szybciutko przepis na kruche zawijaski zdolnej Oli :)

Kruche zawijaski

10 dag masła 
10 dag cukru 
1 jajko 
35 dag mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka mleka 
kilka kropli aromatu waniliowego 
Wykonanie: 
 Masło utrzeć z cukrem na krem, dodać jajko i nadal ucierać, następnie przesiać do kremu mąkę z proszkiem i już ręka zacząć zagniatać ciasto w trakcie dodać mleko i aromat, wyrobić gładkie ciasto.

wtorek, 29 stycznia 2013

Cynamonowe ciasteczka

Czas wolny od zajęć szkolnych i brak młodszego rodzeństwa w domu sprzyja rozwijaniu się kulinarnego talentu u mojej nastolatki. Jeszcze przed feriami Ola dostała od koleżanki przepis na ciasteczka i dzisiaj zaserwowała je nam do kawy.
 Ciasteczka wyszły pyszne takie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz jednym słowem  coś pysznego.
Szkoda tylko, że jutro już nic fajnego nam nie przygotuje bo jej siostrom znudził się pobyt u babci i wracają do domu, a wraz z nimi hałas i zamieszanie które zabija wenę kulinarną Oli :)


Cynamonowe ciasteczka          

2.3/4 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru 
3/4 kostki margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka 
1 szczypta soli 
Dodatkowo: 
cukier 
cynamon
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem do którego dodać jajka i dokładnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz 1 szczyptę soli, przy pomocy łyżki wymieszać ciasto ( wydaje się luźne, ale tak ma). 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Minifocaccia

Miałam nic nie robić po przyjściu z pracy, ale moja Ola miała wenę twórczą i zagniotła ciasto drożdżowe na te cudeńka, wiec pomogłam dziewczynie zrobić, muszę przyznać, ze nawet wyszły smaczne (nie jestem amatorem oliwek). Pomysł na kolację moje dziecko zasięgnęło z książki " 120 wypieków"

Minifocaccia

Ciasto: 
35 dag maki pszennej 
1/2 łyżeczki soli 
1 opakowanie suszonych drożdży 
2 łyżki stopionej margaryny 
250 ml ciepłej wody 
Dodatkowo: 
10 dag oliwek 
1 czerwona cebula 
1 łyżka margaryny 
2-3 suszone pomidory 
przyprawy 
świeże zioła ja miałam majeranek 
Wykonanie;
 Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą oraz drożdżami, następnie dodać tłuszcz i wodę wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 Oliwki pokroić w paseczki i połowę dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie je wgnieść w ciasto, następnie podzielić je na cztery części i uformować z nich okrągłe placki które ułożyć na natłuszczonej blaszce.

 Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na margarynie w trakcie posypać niewielką ilością soli i pieprzu, odstawić do przestudzenia.
Pozostałe oliwki ułożyć na przygotowanych plackach, dołożyć na nie pokrojone w paseczki pomidory oraz cebulę, wierzch posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ziołami, odstawić na kilkanaście minut do podrośnięcia.

 Piekarnik nagrzać do temp. 190st i piec około 25 minut po upieczeniu przestudzić.



niedziela, 27 stycznia 2013

Do kawy murzynek

To ciasto już kiedyś robiłam, a przepis znajdziecie tutaj z braku świeżych owoców dzisiaj lukier zastąpiłam polewą i posypałam orzeszkami, tez wyszło pysznie, może wzrokowo troszkę gorzej, ale jednak pysznie :)




Zrobiłam gorącą kawę i uciekam się delektować ciastem, a Wszystkim zaglądającym do mnie życzę miłej niedzieli :)


sobota, 26 stycznia 2013

Jaglane placuszki

Po kilku dniach lenistwa dzisiaj wreszcie coś mnie pchnęło do kuchni i tak na obiad były placuszki w piekarniku siedzi blacha z murzynkiem i chyba małymi kroczkami wracamy do normalności  choć i tak ten dzień to istne szaleństwo bo od rana było w domu zamieszanie wokół studniówki na której bawi się moja nastolatka.
Placuszki zrobiłam z kaszy jaglanej, kiedy ją gotowałam to w głowie miałam plan na słoną ich wersję jednak po wizycie w piwnicy gdzie znalazłam słoiczek z jagodami pomysł uległ całkowitym zmianom i wyszły na słodko z dodatkiem tych jagódek. Za oknem mróz i śnieg, a u nas na talerzach smak lata :)

Jaglane placuszki

1 szklanka kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1 szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
jagody ze słoiczka 
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu dodać do niej żółtko, mąkę, cukier, mleko oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Białko ubić i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem na placuszki.
Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i smażyć malutkie oraz złote placuszki po usmażeniu podawać z dodatkiem jagód, można dodatkowo posypać je cukrem pudrem.




piątek, 25 stycznia 2013

Niemoc

Dopadła mnie choroba i  straszna niemoc z nią związana  przez co zaniedbałam troszkę wpisy tutaj bo żyję tylko dniem dzisiejszym, nawet obiad dzisiaj był po prostej linii oporu czyli makaron z białym serem. Obiecuję jednak, że nadrobię wszystko z nawiązką bo w głowie, aż roi mi się od pomysłów niech ja tylko stanę na nogach :)
Puki co zima trzyma na całego i nawet ma to jakiś swój urok.


  Dzisiaj odbył się też kolejny bal karnawałowy tym razem u Hani która po wielogodzinnych obradach w końcu zgodziła się zostać królowa wróżek, a nie jak miała w pierwszym zamyśle strażakiem :)



wtorek, 22 stycznia 2013

Malowane ciasteczka

Nie mam dzisiaj głowy do pisania, ale dodam malutkie zdjęcie ciasteczek jako zapowiedź przepisu który się już tutaj pojawi.
 Moja Hania ma w przedszkolu Dzień Babci i zrobiłam jej takie ciasteczka mam nadzieję, że babcie będą zadowolone z ciasteczek tak samo jak z występu dzieciaczków :)


niedziela, 20 stycznia 2013

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Kupiłam wczoraj drożdże które ze mną  nie współpracowały i ciasto nawet na cm nie urosło, a ciepłe drożdżowe było u mnie bardzo dawno i już mi się po nocach śniło takie pachnące prosto z piekarnika,  więc dzisiaj kolejne podejście z innymi drożdżami. Dobre drożdże to klucz do sukcesu i do kawy było cudownie ciasto z jabłkami.

Drożdżowe ciasto z jabłkami             

ciasto:

100 ml mleka 
3 dag drożdży 
30dag mąki pszennej +1 łyżka 
5 dag margaryny 
5 dag cukru 
1 szczypta soli 
2 jajka 
dodatkowo: 
3 jabłka 
cynamon 
kruszonka: 
2 dag cukru 
2 dag mąki 
2 dag masła 
Wykonanie:
 Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
 Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą dodać żółtka jajek, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz zaczyn drożdżowy, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/4 części i utoczyć z niego dwa jednakowej długości wałeczki które zwinąć razem, resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek i na brzegu przykleić ozdobny brzeg z ciasta, całość posmarować białkiem z jajek.
Jabłka obrać i pokroić w plastry które ułożyć na całej powierzchni ciasta po wierzchu posypać cynamonem i kruszonką przygotowaną z podanych składników jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Piec około 30 min w temp. 180st



piątek, 18 stycznia 2013

Przekładaniec

Zakładając bloga miałam w planie spisywać tylko słodkości teraz wiem, że to był zły pomysł i od czasu do czasu będę łamać swoja zasadę( w końcu po to one są )i zapiszę tutaj coś z całkiem innej beczki :) Na początek mój kolacyjny eksperyment, niby tylko kilka składników, a jak pysznie wyszło.

Przekładaniec

20 dag pieczarek 
2 jajka 
30 dag karkówki 
przyprawy 
Dodatkowo: 
kiszona kapusta 
olej
Wykonanie:

czwartek, 17 stycznia 2013

Smażone obwarzanki

Czekam na znajomych i zamiast ciasta do kawy jak przystało na karnawał zrobiłam smażone słodkości, właśnie skończyłam smażyć i nie wiem jak smakują zimne, ale myślę, że będą ok bo pachną cudnie i na ciepło są pyszne.
Przepis ze starej i sprawdzonej książeczki " Świąteczne słodkości"

18 styczeń
Pierwszy raz zrobiłam takie obwarzanki wiec nie wiedziałam jak wyglądają na drugi dzień   z ciekawości zostawiłam do dzisiaj kawałek, a kawałek dlatego, że wyszły mi bardzo duże i przed podaniem pokroiłam je na trzy część. No więc dzisiaj było widać, że nie są świeże  i pod twardawą skórką kryło się mięciutkie i nadal smaczne wnętrze, czyli nadają się kiedyś  do powtórzenia.

Smażone obwarzanki              

5.1/2 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru 
5 dag drożdży 
10 dag stopionego masła  
5 żółtek 
1\4 łyżeczki soli 
1 łyżka spirytusu 
Dodatkowo:  
olej do smażenia 
marmolada różana 

środa, 16 stycznia 2013

Pączki z ryżu

Takie pączki zrobiłam jakiś rok temu pierwszy raz i kierowała mną wielka ciekawość co mi z tego wyjdzie. Wyszły mi malutkie, zgrabniutkie i bardzo pyszne pączki, kilka moich znajomych już wtedy je zrobiło i twierdziły, że są super. Przez ten czas o nich całkiem zapomniałam i gdyby nie Ania z Przepysznie która odkopała przepis to bym dalej o nich nawet nie pomyślała, a tak pomiędzy spacerem do szkoły po córcię która bawiła się na balu karnawałowym zrobiłam i było do kawki tylko fotek nie zdarzyłam cyknąć więc posiłkuję się starymi.
Deser jest pyszny, ale nie polecam robienia na zapas bo najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Pączki z ryżu

2,5 szklanki ryżu ugotowanego
6-7 łyżek mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
 wiórki kokosowe
do smażenia olej
cukier puder
konfitura z róży
Wykonanie:
 Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać  gęste ciasto.

wtorek, 15 stycznia 2013

Kukurydziane ciasto na słono

Dzisiaj zaszalałam i pierwszy raz zrobiłam ciasto na słono, pomysł zaczerpnięty z książki  "120 wypieków", tak naprawdę nie wiem do czego to zaliczyć bo to, ani pizza, ani no nie wiem co :)
Fakt jest taki, że wyszło smacznie i sycąco no i bardziej pasowało na kolację jak na deser.

Kukurydziane ciasto na słono

5 dag mąki pszennej 
25 dag kaszki kukurydzianej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli 
4 jajka 
280 ml kwaśnej śmietany kremówki 
1/2 szklanki oleju 
2 ząbki czosnku 
kawałek czerwonej papryki 
1/2 puszki kukurydzy 
1 łyżka świeżych listków majeranku 
Wykonanie:
 Mąkę wymieszać na sucho z kaszką kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać pokrojona w kostkę paprykę, drobno posiekany czosnek oraz majeranek, wszystko wymieszać. Osobno ubić jajka ze śmietaną i olejem, dolać do suchych składników i dołożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, ciasto szybko i dokładnie wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki ja miałam 22cm na 27 cm.

Ciasto piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 25 min po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia w formie przed podaniem pokroić na porcje.

 Moje dzieci jadły jak ciasto takie suche, a mi bardzo smakowało z czystym barszczykiem.



poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zapiekanka z kaszą jeczmienną

To był nasz sobotni obiad, zapiekanka wyszła  bardzo pyszna :) moje dziewczyny nie są wielkimi amatorkami kaszy, a zapiekankę zjadły ze smakiem bo danie było kolorowe i pachnące.

Zapiekanka z kaszą jęczmienną

Ciasto 
15 dag mąki pszennej 
10 dag pełnoziarnistej 
10 dag margaryny 
4 łyżki zimnej wody 
Nadzienie 
20 dag kaszy jęczmiennej 
1 czerwona papryka 
1 żółta papryka  
1 cebula 
1 łyżka przecieru pomidorowego 
1 łyżka masła 
2 jajka 
zielona pietruszka 
kilka suszonych pomidorów w ziołowej zalewie 
przyprawy
Wykonanie:
 Margarynę pokroić w kostkę dodać obie maki i rozcierać malcami, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać wodę i zagnieść ciasto które schłodzić minimum 30 min.
 Kaszę zalać 300 ml bulionu warzywnego dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i szybko zagotować(pod przykryciem), następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn, wyłączyć płomień i zostawić tak jeszcze na kilkanaście minut, aby kasza doszła.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.

Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.



niedziela, 13 stycznia 2013

Sernik z krówkami i orzeszkami

Śnieg zasypał chyba antenę od internetu pozbawiając mnie dostępu do sieci przez co mam małe zaległości, a przygotowałam wczoraj troszkę pysznych kasków. Zacznę od sernika po ilości przepisów na blogu można się domyślić, że jakimś wielkim smakoszem tego ciasta to ja nie jestem, ale od czasu do czasu lubię zjeść kawałeczek dobrego sernika, a ten z pewnością do takich należy.
Sernik wyszedł mi cudowny z chrupiącym kruchym ciastem i delikatnym rozpływającym się w ustach serem, wierzch polany płynnym sosem i  posypany chrupiącymi orzeszkami, czysta poezja :)
Z cała stanowczością muszę stwierdzić, że to najlepszy sernik jaki miałam okazje upiec do tej pory.


Sernik z krówkami i orzeszkami          

 Ciasto:
25 dkg margaryny
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
30 dag cukierków krówek
5 łyżek mleka
25 dag margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
15 dag cukierków krówek
3 łyżki mleka
8 dag orzechów laskowych
Wykonanie:

czwartek, 10 stycznia 2013

Ciasteczka jak poduszeczki

Te ciasteczka są idealne na kryzysowe sytuacje przygotowanie ich nie zajmuje nawet 1 godz z czasem oczekiwania, smażą się błyskawicznie i smakują cudownie niby jak pączki, a jednak nie pączki i z czystym sumieniem polecam nie tylko z okazji karnawału.

Ciasteczka jak poduszeczki  

35 dag maki pszennej 
5 dag cukru 
5 dag masła 
3 jajka 
1/4 szklanki gęstej śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 opakowania cukru waniliowego 
Dodatkowo: 
dowolny dżem 
olej do smażenia 
cukier puder

środa, 9 stycznia 2013

Sałatka owocowa w babeczce

Bomba witaminowa w kruchej babeczce czyli sałatka owocowa podana inaczej.
Dzisiaj  przepis który został zapomniany i przez nieuwagę tutaj nie dodany wiec nadrabiam to teraz :)


Sałatka owocowa w babeczce          

20 dag margaryny
2 szklanki mąki
6 łyżek cukru pudru
4 żółtka
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
300 ml śmietany 30 %
2 galaretki cytrynowe
świeża mięta
1 czerwona pomarańcza
1 jabłko
2 sztuki kiwi
2 łyżki czerwonej porzeczki mrożonej
2 łyżki stopionej margaryny 
Wykonanie:
 Margarynę posiekać z cukrem pudrem, dodać mąkę i żółtka jajek, szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce.

wtorek, 8 stycznia 2013

Pyszne racuszki z dodatkami

Pytam się mojego męża co będzie jadł na kolację, a on mówi " Wszystko tylko nie kanapki " wiec zrobiłam mu racuszki na które i reszta bandy się skusiła.

Pyszne racuszki z dodatkami               

1 szklanka kwaśnego mleka 
1 jajko 
3 łyżki cukru 
3 dag drożdży 
2,5 szklanki mąki 
1/2 szklanki suchego maku 
2 jabłka 
5 dag rodzynek 
Dodatkowo: 
olej 
cukier puder 
Wykonanie:
 Drożdże rozkruszyć do mleka i rozpuścić je w nim, następnie dodać do tego jajko, cukier i mąkę oraz rodzynki i mak dokładnie wszystko wymieszać, a na koniec połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
 Kiedy ciasto wyrośnie kłaść je łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor po usmażeniu chwilę przestudzić na papierowym ręczniku, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
 Podawać posypane cukrem pudrem.

 


poniedziałek, 7 stycznia 2013

Czekoladowe ciasteczka z białą pianką

Mówią, że jak szaleć to szaleć i dzisiaj właśnie ja tak zaszalałam robiąc te ciasteczka. Powód ku temu szaleństwu był ogromny bo dół jaki dzisiaj miałam wymagał solidnego materiału do jego zasypania gdyż byle herbatnik by nie pomógł.
Ciasteczka są kruche i słodkie, a biała czekolada na nich działa cuda :)

Czekoladowe ciasteczka z białą pianką                

Ciasto: 
20 dkg margaryny 
20 dag cukru 
30 dag mąki
3 łyżki kakao 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Biała pianka: 
2 żółtka 
15 dag cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny 
8 dag białej bąbelkowej czekolady
Wykonanie:
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszana z proszkiem i kakao, zagnieść szybko kruche ciasto które schłodzić minimum 1 godz w lodówce, następnie rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy i foremką wyciąć ciasteczka.
 Ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Piec około 10 min w temp. 180st.

niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto szczęścia

Nigdy nie byłam zwolennikiem łańcuszkowych zabaw choć nie ukrywam, że od czasu do czasu w jakąś się w plątałam. Dzisiejsze ciasto jest dobrym na to przykładem, kilka dni temu znajoma wręczyła mi namiastkę ciasta i kartkę ze szczegółową instrukcją co jak i kiedy do ciasta dodać, jednocześnie zapewniając mnie, że  jest smaczne.
Zastosowałam się do wszystkich  wskazówek i każdego dnia czymś je dokarmiałam, wczoraj podzieliłam, część przekazałam dalej, a po dodaniu czekolady, rodzynek, jabłek i jeszcze kilku innych rzeczy dzisiaj upiekłam swoją porcję, zamiast jednego ciasta upiekłam cztery malutkie w formie do keksików. Co do smaku to faktycznie wyszło smacznie może troszkę dziwnie, ale jednak smacznie:)




sobota, 5 stycznia 2013

Najlepsze na świecie pączki

Dzisiaj poszłam za ciosem i po wczorajszych pączusiach zrobiłam dzisiaj tradycyjne i słodkie pączki z mojego ulubionego  przepisu . Wypróbowałam już dziesiątki przepisów na te słodkie cuda i pączki były mniej lub bardziej smaczne, ale ten przepis jest moim ulubionym i zawsze po niego sięgam kiedy mam ochotę na pyszne, mięciutkie i pachnące pączki.
 Przepis jest tani pączków z niego wychodzi sporo i nawet na drugi dzień wszystkim smakują bo nie zamieniają się w "drożdżowe kamienie". Dzisiaj moje pączki wyrastające na zimno były z nadzieniem z masy krówkowej i polane lukrem, miałam na nie taką ochotę, że zjadłam trzy jeszcze ciepłe i już wiem, że to moje łakomstwo odchoruję.






czwartek, 3 stycznia 2013

Przekąska z naleśników

Takie naleśniki to cudowny sposób na poprawienie sobie nastroju w taki paskudny dzień jak dzisiaj, można oczywiście wciągnąć tabliczkę czekolady i poczuć się lepiej, ale ja jednak polecam taki podwieczorek.

Przekąska z naleśników

Ciasto : 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 szklanka wody 
1 jajko 
1 łyżeczka cukru 
1 szczypta soli 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
1 jajko 
2-3 jabłka
wiórki kokosowe 
cukier 
olej
Wykonanie:
 Ciasto:
 Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z cukrem, solę i proszkiem do pieczenia, dodać jajko oraz wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto.
 Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.
 Usmażone i ostudzone naleśniki, posmarować rozmąconym jajkiem na środku posypać cukrem i wiórkami kokosowymi (około 1/2 łyżeczki)
 Jabłka pokroić w ćwiartki, kłaść po kawałeczku jabłka na przygotowane naleśniki, złożyć je w malutkie pakieciki lub ruloniki.
 W płaskim garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć w głębokim tłuszczu naleśniki na złoty kolor, mają być złote i chrupiące.
Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, można dodatkowo posypać cukrem, ale to nie jest konieczne.

 Podawać gorące z dowolnym budyniem lub kisielem.



środa, 2 stycznia 2013

Babeczki na jeden kęs

Były Święta, był Sylwester, a teraz mamy karnawał czyli czas szalonych zabaw i smacznego dogadzania swoim podniebieniom  ja już zaczynam ze słodkościami choć jedyne zabawy o jakich przyjdzie mi myśleć to bale karnawałowe moich dziewczyn. Dzisiaj jeszcze słówko już o ostatnich produktach ze słodkiej paczki od Dan Cake, a dokładnie o kruchych babeczkach.
"Skorupki" do słodkich babeczek są cudowne kruche i bardzo smaczne nawet jest mi bardzo smutno bo wiem, że w tej mojej mieścinie nigdy już takich nie kupię bo ich nie ma.
"Skorupki" do słonych babeczek tez są fajne choć troszkę mi się nie udały bo z całej paczki tylko 7 sztuk było całych, a reszta to kruchy gruz.
 Moim zdaniem tak delikatny produkt powinien być troszkę bardziej zabezpieczony.

Babeczki słodkie

15 kruchych babeczek u mnie Dan Cake
5 dag gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka masy krówkowej
2 łyżki mleka
1/2 szklanki śmietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone
20 dag mrożonych truskawek
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Truskawki zasypać 3 łyżkami cukru i zagotować następnie chwilkę je pogotować od czasu do czasu mieszając, ale tylko tyle, aby truskawki się rozmroziły, a nie rozpadły. Gotowe truskawki wystudzić.