Strony

środa, 19 grudnia 2012

Makowy keks

Dostałam ostatnio od firmy Dan Cake pyszne ciasto makowe, wszystkim bardzo smakowało wiec postanowiłam spróbować sama zrobić coś podobnego. Wyszło mi całkiem coś innego:) nie mniej jednak bardzo pysznego :)

Makowy keks

Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
Sos czekoladowy:
 20 dag czekolady mlecznej
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem  dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem, cały czas ubijać dodając na zmianę suche składniki z rozpuszczona i przestudzoną margaryną na koniec dodać aromat migdałowy.
Długą formę do keksa wysmarować tłuszczem i wysypać np. tarta bułką, przełożyć do niej ciasto i piec w temp. 180st około 60 min.

Sos czekoladowy:
Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.

Upieczone i wystudzone ciasto polać sosem czekoladowym po wierzchu i dodatkowo przed podaniem na każdej porcji umieścić kleks z sosu.



Autorstwa mojego czyli  Iwony:)

Przepis dodaję do akcji

Słodkie Święta w domowym centrum multimedialnej rozrywki Andrino

1 komentarz: