Strony

niedziela, 23 września 2012

Kasztany

No to chyba mamy jesień :) U mnie słoneczko ładnie zagląda przez okno, a ja biorę to za dobrą wróżbę mając nadzieję, że będziemy mieli piękną i złotą jesień bo nie ma nic gorszego jak ciemne i deszczowe dni. Na powitanie tej pory roku proponuję słodkie kasztanki.

Kasztany

Ciasto: 
2 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka sody 
2 łyżki kakao 
1 czubata łyżka masła 
1 jajko 
15 dag miodu 
Masa cukrowa: 
3 dag masła 
1/4 szklanki wody 
6 dag mąki pszennej 
około 20 dag cukru pudru 
1/2 galaretki cytrynowej 
2 łyżki kakao 
Dodatkowo: 
konfitura z owoców róży
Wykonanie:
 Ciasto: 
Miód podgrzać razem z masłem.
 Na sucho wymieszać cukier z sodą, mąką i kakao dodać jajko i letni miód, szybko zagnieść zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin. 
Następnie ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć na środku ułożyć porcję konfitury, zlepić i uformować kształt kasztanów.
 Ciastka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st. po upieczeniu zaraz ściągnąć z blaszki i ostudzić. 
Zimne ciastka posmarować z wierzchu konfiturą, dokładnie okleić ciemną masą cukrową i na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi tak, aby całość przypominała kasztany. 
 Masa cukrowa :
 Zagotować wodę z masłem dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć, aby pozbyć się smaku i zapachu surowej mąki, do ciepłej masy wgniatać porcjami cukier puder, na koniec dodać galaretkę.

 Oddzielić 3/4 całej masy i dodać do niej kakao dokładnie je wgniatając w masę cukrową, cieniutko rozwałkować i wycinać kubkiem większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka, część bez kakao również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka. 


 Resztki masy cukrowej można wysuszyć potem rozkruszyć i wykorzystać jako posypkę do dekoracji ciasta. 






8 komentarzy: