U mnie nadal brak czasu więc  ostatnio jedziemy na słodkościach szybkich  lub takich jakie zrobi nam Ola. Dzisiaj empanady z książki która już zdążyła się zakurzyć na półce, a jej tytuł to "Kuchnia meksykańska", deser był szybki, łatwy i do tego bardzo smaczny, miał tylko jedną wadę wyszło tego bardzo mało i mój mąż jak się dosiadł do talerza to zjadł do ostatniego okruszka :)
Empanady z czekoladą
gotowe ciasto francuskie 
Nadzienie: 
2 banany 
10 dag gorzkiej czekolady 
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny 
dodatkowo: 
cukier puder 
cynamon
Wykonanie:
 Banany obrać i pokroić w grubą 
kostkę, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać pokrojoną grubo 
czekoladę.
 Ciasto francuskie (według przepisu można też użyć ciasto 
filo) rozwinąć i pociąć na kwadraty na każdym w jednym rogu ułożyć 
porcję nadzienia, przykryć resztą ciasta i zlepić w trójkąty.
 Empanady 
ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym wcześniej do temp. 190st piekarniku
 około 15 min. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem oraz 
cynamonem i od razu podawać choć na zimno też były pyszne. 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz