Strony

środa, 18 lipca 2012

Letni torcik z owocami na zimno.

Dzisiaj coś szybkiego, prostego i jakże bardzo pysznego. Czy to jest torcik czy deser, można nazwać jak kto woli jedno jest pewne smakuje wybornie. U mnie jak się kończy jedno ciasto to ja już zabieram się za drugie choć nie zawsze mam czas czy ochotę na coś bardzo skomplikowanego, wczoraj miałam małe zamieszanie w kuchni ze słoiczkami bo jak w wielu domach sezon na przetwory idzie pełną parą więc wykombinowałam coś na zimno i szybko:)

Torcik z owocami

1.5 opakowania okrągłych biszkoptów 
2 galaretki truskawkowe 
2 szklanki mleka 
1 budyń waniliowy 
1 łyżka żelatyny 
300 ml śmietany 30% 
3 łyżki cukru pudru 
2 dowolne usztywniacze do bitej śmietany 
Dodatkowo dużo dowolnych owoców ja miałam 
arbuza pokrojonego w kostkę około 2 szklanek 
jagody około 1 szklanki + do dekoracji 
jabłka papierówki pokrojone w plasterki około 2 szklanek 
1/2 szklanki czerwonego agrestu 
1 szklanka truskawek
Wykonanie:
 Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i zalać gorącym budyniem.
Wcześniej budyń ugotować na mleku i w gorącym rozpuścić żelatynę.
 Galaretkę rozpuścić w 750 ml gorącej wody i jak przestygnie dodać do niej owoce(owoców ma być tyle, aby galaretka tylko je okrywała i po zastygnięciu połączyła).
 Kiedy galaretka zacznie zastygać wylać ją na wystudzony już budyń i wstawić do lodówki do zastygnięcia, wierzch deseru po zastygnięciu posmarować śmietaną, ubitą wcześniej z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany, dowolnie udekorować. 






2 komentarze: