Strony

niedziela, 29 lipca 2012

Sezamowe ciasteczka

Wstyd się przyznać, ale na dzisiaj nie mam nic słodkiego poza kupnymi ciasteczkami. Przyczyna nie leży po stronie lenistwa, a wręcz przeciwnie. Wczoraj nie wystawiłam nosa z kuchni, a całą swoją energię poświęciłam na śliwkowe przetwory bo śliwki wyjątkowo w tym roku obrodziły i wczoraj musiałam się z nimi zmierzyć, zrobiłam kompot i powidła oraz śliwkową nutellę. Napracowałam się tak, że na ciasto brakło czasu i siły, ale mam przepis o którym zapomniałam i jeszcze tutaj go nie spisałam. Więc dzisiaj ciasteczka, a jutro nutellka :)

Sezamowe ciasteczka

5 łyżek sezamu 
1/2 kg mąki 
15 dag cukru 
20 dag margaryny 
2 łyżki oleju 
1 jajko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo: 
powidła śliwkowe 
cukier puder
Wykonanie:
 Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni i dokładnie ostudzić, zimną margarynę najlepiej na stolnicy posiekać z cukrem, dodać olej, jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zimny sezam szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
 Zimne ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć ciasteczka które ułożyć na natłuszczonej blaszce. 
Piec do 10 min w gorącym piekarniku, zimne ciasteczka posmarować powidłami i złożyć po dwa, odstawić na kilka godzin po tym czasie ciasteczka nabiorą wilgoci i będą się rozpływać w ustach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 






czwartek, 26 lipca 2012

Święto Hani i coś pysznego


Dzisiaj moja Hania miała swoje małe święto i mimo, że dzieci u mnie obchodzą tylko urodziny to dla niej zrobiłam mały wyjątek bo malutka tak uroczo na mnie rano spojrzała i zapytała " Czy ona też może świętować imieniny jak tatuś ?", a tatuś Krzysztof i dopiero wczoraj miał swoje święto. Dostałam kilka dni temu cudowny prezent i postanowiłam dzisiaj przy tej okazji dziewczynkom zrobić imieninowy podwieczorek. Dzieci były zachwycone bo było owocowo i czekoladowo tylko zdjęcia musiałam szybko robić bo ze stołu wszystko znikało migiem:)



A to mój prezent, pomocnik w produkcji domowych czekoladek.

środa, 25 lipca 2012

Kruche z jabłkami i bezą

Dzisiaj jedno z prostszych i jednocześnie powracających ciast w moim domu, moja córka uwielbia szarlotki i wszystkie ciasta z jabłkami więc kiedy tylko mam okazję to takie robię dla niej, a nie ma lepszej okazji jak lawina jabłek papierówek spadających z drzewa.
Dzisiaj jeszcze oprócz ciasta powstały litry soku jabłkowego, ale o nim już jutro :)

Kruche z jabłkami i bezą

Ciasto: 
3/4 kostki margaryny 
2,5 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru 
3 jajka 
2 łyżki gęstej śmietany 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo: 
1 kg jabłek u mnie papierówki 
1 szklanka cukru 
1/2 szklanki budyniu waniliowego 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
migdały w płatkach 
cukier puder
Wykonanie: 
 Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i żółtka jajek, szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
 Prostokątną formę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na ciasto wyłożyć grubą warstwę jabłek, wcześniej obranych i pokrojonych w plasterki oraz wymieszanych z 1/2 szklanki cukru i budyniem.

 Białka które zostały po oddzieleniu żółtek ubić na sztywno, następnie dodać pozostały cukier i mąkę ziemniaczaną tak powstałą bezę wyłożyć na warstwę jabłek. 
Po wierzchu posypać poskubanymi kawałkami z resztki ciasta, dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałów.
 Piec 45 min w temp do 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 






wtorek, 24 lipca 2012

Dżem w kropki

Sezon na przetwory już dawno u mnie został otwarty, teraz czas na jabłuszka bo moje dzieci bardzo lubią taki dżemik. Pomysł na taki wygląd  podsunęła mi zewa , a pomysł był dobry bo dżem pyszny, dzieci bardzo z niego zadowolone bo  w kropki jeszcze nie jadły.
Dzisiaj na obiad była pierwsza degustacja i z naleśnikami smakował wybornie.

Dżem w kropki
3 kg obranych jabłek
1 kg cukru
2 szklanki jagód
wykonanie:
Jabłka papierówki obrać i pokroić na mniejsze części, podlać 1 szklanką wody i szybko rozgotować, następnie dodać cukier i smażyć (na małym palniku) często mieszając do zgęstnienia na sam już koniec smażenia kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty i po wyłączeniu palnika dosypać jagody i delikatnie wymieszać. Gotowy dżem przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Ja swój dżem z myślą o przechowywaniu na zimę i przez fakt surowych jagód dodatkowo zagotowałam w słoiczkach. 




poniedziałek, 23 lipca 2012

Jagodowy torcik



Jagód ciąg dalszy :) swoja drogą ciekawe kiedy moja rodzinka się zacznie buntować bo jagódek jest jeszcze sporo, a pomysłów w mojej głowie na ich wykorzystanie jeszcze więcej.
Dzisiaj pyszny torcik na zimno z jagódkami i galaretką po wierzch wszystko polane jagodowym sosem i dokończeniem całości są świeżutkie malinki.


Jagodowy torcik         

niedziela, 22 lipca 2012

Jagodzianki

Wczoraj była bardzo pracowita sobota, sporo się u mnie w kuchni działo bo i przetwory i pierogi z jagodami na obiadek, a po pierogach było wielkie pieczenie jagodzianek. Brakło mi tylko soboty na upieczenie ciasta więc muszę to zaraz zrobić bo po obiadku mam gości, a po jagodziankach zostały tylko zdjęcia i bardzo marne resztki. Ostatnio u mnie jagody gonią jagody, ale sezon na te czarne kuleczki jest bardzo króciutki i trzeba go dobrze wykorzystać.


Jagodzianki                                                                    

ciasto: 
1 kg mąki + do podsypywania 
10 dag drożdży 
1/2 litra mleka 
1,5 szklanki cukru 
2 jajka 
1 szczypta soli 
kilka kropli aromatu śmietankowego 
1/2 kostki stopionej margaryny 
Dodatkowo: 
1/2 litra jagód 
1 budyń śmietankowy 
1/2 szklanki cukru 
1 jajko 
Lukier: 
1 szklanka cukru pudru  
kilka kropli soku z cytryny 
Wykonanie:
 Podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim drożdże, dodać do tego po 2 łyżki cukru i mąki i dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą, dodać jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn, wymieszać i na koniec dodać zimny, ale płynny tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 
Stolnicę posypać delikatnie mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, delikatnie rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku ułożyć porcję jagód i zlepić bułeczki. Zlepione bułeczki ułożyć na natłuszczoną blaszkę po wierzchu posmarować jajkiem i jeszcze odstawić do wyrośnięcia. 
Piec 20-25 min w temp 180-190 st, po upieczeniu wystudzić i polać lukrem utartym z cukru pudru i kilku kropli wody wymieszanymi z sokiem cytrynowym. 

 Nadzienie jagodowe:
 Jagody po opłukaniu i po dokładnym odsączeniu z wody wymieszać z cukrem i suchym proszkiem budyniowym.







piątek, 20 lipca 2012

Jabłka z grilla

Czasami musi być coś pysznego i szybkiego, ale w tedy pojawia się pytanie co to ma być?,  a może takie jabłuszka ? Jeśli podamy je z lodami to będzie już iście królewski deser:)

Jabłka z grilla

3 duże i ładne jabłka 
3 łyżeczki miodu 
3 łyżki jagód  
płatki migdałowe
Wykonanie:
 Z dużych i ładnych jabłek odciąć ostrożnie góry i łyżeczką wydrążyć środek ma powstać nam miseczka. 
Do środków jabłek nasypać jagód, posypać migdałami i polać miodem, przykryć odciętymi wcześniej górami.
 Całe jabłka ostrożnie owinąć folią aluminiową i grillować na grillu 10-15 min bez przewracania, aby sok z wnętrza nam się nie wylał.
 Czas zależy od gatunku i wielkości jabłek. 
 Podawać jako gorący deser, polecam też spróbować z dodatkiem lodów.








środa, 18 lipca 2012

Letni torcik z owocami na zimno.

Dzisiaj coś szybkiego, prostego i jakże bardzo pysznego. Czy to jest torcik czy deser, można nazwać jak kto woli jedno jest pewne smakuje wybornie. U mnie jak się kończy jedno ciasto to ja już zabieram się za drugie choć nie zawsze mam czas czy ochotę na coś bardzo skomplikowanego, wczoraj miałam małe zamieszanie w kuchni ze słoiczkami bo jak w wielu domach sezon na przetwory idzie pełną parą więc wykombinowałam coś na zimno i szybko:)

Torcik z owocami

wtorek, 17 lipca 2012

Galaretka z arbuza

Arbuza to ja kocham i zawsze ubolewam nad faktem, że prawie wcale nie da się go przechować w słoiczkach na zimowe dni choć oczywiście są małe wyjątki :)

Galaretka z arbuza

poniedziałek, 16 lipca 2012

Ciasto ucierane z jagodami

U mnie było wielkie jagodobranie, oj było wielkie :) część zamroziłam na inne czasy, część skończyła w dżemie i oczywiście było ciasto, ale nie byle jakie bo to ciasto pachnące wspomnieniami, wakacjami i kuchnią babci.


Ciasto z jagodami                                                     

1/2 kg mąki  
20 dag margaryny  
1 szklanka cukru  
1/2 szklanki mleka  
3 jajka  
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Dodatkowo:  
2 szklanki jagód  
3 łyżki cukru  
2 łyżki budyniu  
migdały w płatkach
cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek.
 Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę (33cm na 22cm) po wierzchu posypać jagodami wymieszanymi z cukrem i proszkiem budyniowym po jagodach posypać sporą ilością migdałowych płatków. 
Piec do 40 min w temp. 190st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





 Wszystkie jagody z tego zdjęcia to efekt pracy mojego męża jest tam około 6 litrów.


niedziela, 15 lipca 2012

Ciasto z jabłuszkami

Dzisiaj ciasto zrobione przez moje dziewczyny, dokładnie dwie moje i jedną brata córcie, ale ona tak jak moja :) Dziewczynki od czasu do czasu pchają się do kuchni, a ja im to umożliwiam, ciasto zrobiły od początku do końca same, obierały i kroiły jabłuszka, mieszały masę i gniotły ciasto, robiły przy tym sporo bałaganu i hałasu. Mój wkład w ciasto to wsadzenie blaszki do piekarnika i posprzątanie po tym wielkim kucharzeniu.

Ciasto z jabłuszkami

Ciasto:
25 dag margaryny 
1/2 szklanki cukru 
3 szklanki mąki 
4 żółtka jajek 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 18% 
4 białka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 
6 dużych jabłek papierówek 
4 łyżki cukru
4 łyżki rodzynek 
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: 
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce. 
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
 Masa śmietankowa: 
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
 Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








Dziewczyny ze swoim dziełem, nie mogły się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będą mogły spróbować :) Te podobne do siebie to moje córcie :)


sobota, 14 lipca 2012

Dżem jabłkowo-wiśniowy

Dzisiaj jak przystało na sobotę dzień był bardzo pracowity i powstało w mojej kuchni sporo pysznych smakołyków, ten dżem jest jednym z nich. Wiśnie były strasznie kwaśne, jabłka też nie mniej, ale dżem wyszedł pyszniutki, dziewczyny już na kolację zjadły jeden słoiczek :)

Dżem jabłkowo-wiśniowy

piątek, 13 lipca 2012

Kruche jagodzianki

Wczoraj mój mąż miał wolny dzień, więc wykorzystał go na dostarczenie mi zajęcia, a dokładnie w domu za jego sprawą znalazły się wiśnie i jagody. Wiśnie skończyły w słoikach, a z jagód powstały słodkie pierożki.

Kruche jagodzianki

Ciasto: 
1 kg i 1 szklanka mąki 
2 szklanki cukru 
1 cukier waniliowy 
4 jajka 
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 
1.5 kostki margaryny 
1 szczypta soli 
1 proszek do pieczenia 
Nadzienie; 
1.5 litra jagód 
5 łyżek cukru 
1 budyń śmietankowy 
Dodatkowo: 
cukier puder  
1 jajko
Wykonanie:
 Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
 Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce. 
 Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
 Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

 Nadzienie:
 Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem. 








środa, 11 lipca 2012

Moja gwiazdeczka :)

Moja Hania walczy z chorobą bo ją dopadło przy tej pogodzie, troszkę mnie to dzisiaj wybiło z normalnego rytmu dnia i nic dobrego nie było do jedzenia, ale tak dla osłody kupiłam gazetkę, a tam moja niunia :)
Jutro zrobię to co planowałam zrobić dzisiaj czyli chleb i muffiny, ale o tym innym razem.


wtorek, 10 lipca 2012

Babeczki z malinami

Nigdy wcześniej nie robiłam deserów z użyciem majonezu i te maleństwa były pierwszymi słodkościami. Wielkim zaskoczeniem była dla mnie lekkość i puszystość tych babeczek, szczerze mówiąc myślałam, że ten majonez będzie bardziej wyczuwalny, a tutaj tylko słodycz ciasta i owoców:)

Babeczki z malinami

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki majonezu
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka  owoców
wykonanie:
 Żółtka  jajek utrzeć z cukrem, ucierając dodawać majonez i obie mąki  przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

poniedziałek, 9 lipca 2012

Torcik jagodowo-chałwowy

zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale coś miała marne zejście i mało kto był nią zainteresowany.  Miałam już zamiar ją wywalić, ale szkoda mi było czasu i składników więc postanowiłam zrobić ciasto i to była bardzo dobra myśl bo wyszło pysznie i rozeszło się migiem :) choć przyznam się, że tez miałam spory udział w jego znikaniu, gdyż  bardzo mi smakowało.

Torcik jagodowo-chałwowy                              

Ciasto: 
8 jajek 
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 łyżek oleju 
Chałwa:
1.5 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy mannej

12 dag masła 
1 łyżka kakao
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki wiórek kokosowych 
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych 
Dodatkowo: 
25 dag masła 
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej 
3/4 słoika dżemu jagodowego
Wykonanie:
Wcześniej przygotować chałwę.
 Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.
 Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić. 
 Ciasto:
 Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem.
 Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.
 Masa chałwowa: 
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę. 
Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem. 
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. 
Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.













sobota, 7 lipca 2012

Ciasteczka z czereśniami

I tak zostając w temacie czereśniowym:) ciasteczka. Zrobienie ich jest banalnie proste, a ciasteczka są pyszne. Nie twierdzę, że w sklepie kupimy złe, ale takie domowe są najlepsze i ten zapach który rozchodzi się po domu jest bezcenny, moje dzieci twierdzą, że tego nie da się niczym zastąpić, a mi jest wtedy bardzo miło i czasami nawet łezka w oku się zakręci.

Ciasteczka z czereśniami
25 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
45 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 kropli aromatu śmietankowego
czereśnie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy, utrzeć gładkie ciasto. Ciastem napełnić szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, na środku każdego ciastka położyć czereśnię bez pestki.
Piec w temp.190st na złoty kolor, po upieczeniu wystudzić i dodatkowo posypać cukrem pudrem.