Strony

czwartek, 17 maja 2012

Biszkopt z kryształkami

Ciasto było w moim domu kilka dni temu, ale szaleństwie przygotowań komunijnych  brakło mi czasu, aby je tutaj dodać.
Ciasto znają chyba wszyscy i pewnie w wielu domach ono gości więc nie będę się rozpisywać nad jego smakiem, powiem tylko, że jest pyszne i zimne czyli idealne na upalne dni.


Biszkopt z kryształkami                                                                

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Pianka: 
800 ml śmietany 18% 
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny 
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
kolorowe galaretki
cukier puder

Wykonanie:
Ciasto:
 Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, delikatnie połączyć ją z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 35min w temp. 180st
 Pianka: 
Cytrynową galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cały czas ubijając dolać płynną galaretkę dodać do masy pokrojone kolorowe galaretki wcześniej przygotowane według przepisu i po zastygnięciu pokrojone w kostkę.

 Zimne ciasto przekroić i przełożyć je gęstniejącą pianką, po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.





1 komentarz: