Strony

piątek, 6 kwietnia 2012

Babka marmurkowa

U mnie ciąg dalszy Wielkanocnych słodkości, lecz ta babeczka jest moją ulubioną i nawet w lipcu sięgam po ten przepis. Jestem pewna, że wiele osób zna ją i kocha tak jak ja :)

Babka marmurkowa

7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 mały proszek do pieczenia
3 łyżki rumu
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej margaryny dodawać na zmianę po jajku, przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko, utrzeć na gładkie ciasto.

Formę do babki wysmarować tłuszczem, wylać połowę całego ciasta. Do drugiej części dodać kakao i rum, wymieszać. Ciasto wyłożyć na ciasto jasne, delikatnie przemieszać nożem.
Piec około 60 min. w temp.180st. Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.








           

6 komentarzy:

  1. muszę zrobić taką :)
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową, bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna babeczka :) wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... lubię ;]

    Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
    a dieta? pomyślimy potem!
    mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna babka..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń