Strony

czwartek, 1 marca 2012

Ciasto drożdżowe z gruszkami

 W tym tygodniu jakoś tak się leniłam i nic nie piekłam było tylko naleśnikowe szaleństwo. Dzisiaj obiecałam mężusiowi gorące ciasto, ale z pracy wróciłam strasznie zmęczona z bolącymi plecami i już myślałam, że nici z ciasta. Jednak samej mi się już chce zapachu ciasta w domu więc posmarowałam się maściami, w reklamach twierdzą, że ból mija od razu (ale to ściema :) na całego).  Ciasto drożdżowe sobie rośnie, a ja wpiszę przepis na nie z załączonym zdjęciem z wcześniejszego wypieku.


Ciasto drożdżowe z gruszkami

  Ciasto :
40 dag mąki pszennej
70 g suszonych drożdży
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
200 ml mleka
17 dag masła
1 jajko
Dodatkowo :
1 kg gruszek
1/2 szklanki dżemu morelowego
4 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Wykonanie:
Do większej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i drożdżami, dolać letnie mleko wymieszane z 5 łyżkami stopionego masła(resztę masła zamrozić), przemieszać wszystko łyżką i dodać jajko, teraz już najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, odstawić na kolejne 30 min.
 Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na wyrośniętym placku delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zamrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi ciasto. Piec 40 min w 175st. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać kruszonką lub zaraz po upieczeniu cukrem pudrem. 





3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, świetny pomysł, drożdżowe i gruszki, zapraszam na mojego bloga, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się że ma być 7dkg suszonych drożdży a nie tak jak w przepisie 7g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie gdzieś uciekło 0 przy pisaniu już poprawiam i pozdrawiam :)

      Usuń