Dzisiaj nie mam nic odkrywczego bo przepis jest stary i ogólnie dostępny w wersjach papierowych jak i elektronicznych. Fakt jest taki, że ja skorzystałam z niego pierwszy raz i to sama się zastawiam czemu tyle czasu zwlekałam z jego przygotowaniem. Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, zawinęłam swój knedel w pieluszkę tetrową do gotowania, ale gdybym kiedyś jeszcze raz sięgnęła po przepis to masę z bułek zapakuję w osłonkę taką jak do kiełbasy.
Nie był fotogeniczny, ale był bardzo smaczny.
Bawarski knedel z czerstwej bułki
6 czerstwych bułek kajzerek
200 ml mleka
3 jajka
szczypiorek
przyprawy
wykonanie:
Bułki pokroić w kostkę, mleko wymieszać z jajkami i zalać bułkę, wymieszać, odstawić na kilka minut. Do masy z bułek dodać dowolną ilość posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na czystą ściereczkę ( u mnie tetra) wyłożyć ciasto z bułek i zawinąć, formując knedel, zawiązać końce. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, na gotującą się wodę włożyć knedel i pod przykryciem na małym ogniu gotować 30 minut. Gotowy knedel wyjąć z garnka, odczekać kilka minut, zdjąć osłonkę i dopiero pokroić na grube plastry. Podawać z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz