Święta bez maku nie mogą się obyć i dlatego co roku próbuję zrobić piękną i równą struclę, ale zawsze mi wychodzą jakieś popękane pokraki :) Pogodziłam się z brakiem umiejętności w tej dziedzinie i zamiast strucli robię zawijańce lub zaplatańce, wychodzą zawsze inaczej, ale zawsze smacznie. W tym roku na stole też stanie taki drożdżowy zawijaniec z makiem, wiśniami i marcepanem.
Drożdżowy zawijaniec z makiem i wiśniami
ciasto:
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
200 ml maślanki naturalnej
4 łyżki cukru
5 dag drożdży
2 żółtka
kruszonka:
5 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
dodatkowo:
1/4 puszki masy makowej
2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich
20 dag masy marcepanowej
1 szklanka wiśni z syropu bez pestek
białko jajka
wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, miękkie masło, żółtka jajek oraz maślankę w temperaturze pokojowej, następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową ucieramy z 10 dag masy marcepanowej, dodajemy podprażone orzechy i dokładnie mieszamy.
Pozostałą masę marcepanową kroimy w małą kostkę i mieszamy z wiśniami.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i cienko wałkujemy na kształt prostokątów, dwie porcje ciasta smarujemy wiśniami, a dwie makiem i zwijamy jak roladę, następnie przeplatamy ze sobą wiśnie i mak.
Zwinięte ciasto układamy w dwóch osobnych foremkach do wypieku keksa, formy wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i odstawiamy na kolejną godzinę do podrośnięcia.
Masło rozetrzeć palcami z dodatkiem mąki i cukru do momentu uzyskania ładnej kruszonki.
Przygotowaną kruszonką posypać wyrośnięte zawijańce.
Piec w temp. 180st około 40 minut, ale trzeba to kontrolować.
https://ambition.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz