Nie ma lepszego śniadania jak ciepła bułeczka, moja propozycja to takie bułeczki na skróty czyli z patelni, bez wyrastania, bez piekarnika, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie 30 minut. Takie bułeczki podajemy dowolnie z ulubionymi dodatkami, na słodko i na słono.
Bułeczki z patelni
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850
3/4 szklanki maślanki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka suchego maku
dodatkowo:
mąka do podsypywania
1 łyżka oleju
Margaryna Śniadaniowa Klasyczna
ulubione dodatki do śniadania u mnie sałata, jajeczko sadzone, pomidor i młoda cebulka
wykonanie:
Mąkę przesypać do miski, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać, następnie wbić jajka, dolać maślankę, zagnieść zwarte ciasto ( gdyby było zbyt luźne dodać łyżkę mąki ). Ciasto odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Stolnicę podsypujemy mąką i wyjmujemy na nią ciasto z miski, następnie podzielić na 6-7 części i uformować małe bułeczki, obtoczyć delikatnie w mące i lekko spłaszczyć. Patelnię rozgrzać i tylko posmarować olejem, ułożyć bułeczki i smażyć kilka minut z każdej strony na lekko złoty kolor. Podawać ciepłe lub zimne jak lubimy z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz