Strony

piątek, 8 lutego 2019

Zupa brokułowa

Przyznam się szczerze, że jeszcze kilka lat temu brokuł i szpinak znajdowały się na liście " tego nie jemy" :) , widać do wszystkiego trzeba dorosnąć. Smaki i gusta się zmieniają i teraz to jedne z moich ulubionych zielonych warzyw i staram się je jak najczęściej dodawać do swoich potraw. Krem brokułowy bywał często, więc dzisiaj zupa brokułowa z ziemniakami.






























Zupa brokułowa 

1 mały brokuł
4 większe ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/4 szklanki śmietany 30%
przyprawy
wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, od zielonej części różyczek odciąć łodygi i pokroić je w mniejsze kawałki ( główny trzon wyrzucamy), pokrojone łodygi przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem bulionu warzywnego, dodajemy łyżkę masła, gotujemy do miękkości. Po kilku minutach miękkie łodygi odcedzamy do miseczki, a do bulionu wrzucamy pietruszkę, seler  i marchewkę pokrojone w cienkie słupki  oraz ziemniaki pokrojone w troszkę większa kostkę, gotujemy. Rozdrobnione na mniejsze części różyczki brokuła dodajemy do garnka w momencie kiedy warzywa będą prawie całkiem miękkie ( brokuł ma się ugotować, ale nie rozgotować). Odcedzone łodygi miksujemy z 1 szklanką wody  i dodajemy brokułową pulpę do garnka, dolewamy śmietankę i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.


2 komentarze: