Mielone ze szpinakiem to nie nowość w moim domu, ale szpinak bywał w formie przygotowanego nadzienia i wypełniał środek kotleta jak pestka wypełnia śliwkę :) Dzisiaj postanowiłam przygotować to danie troszkę inaczej, pracy przy nim mniej, a efekt końcowy doskonały.
Mielone kotlety z listkami szpinaku
50 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki
1 bułka kajzerka
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku
1 łyżeczka jarzynki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatkowo;
bułka tarta
olej do smażenia
wykonanie:
Bułkę namoczyć i kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego, następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub jak mamy większe to tylko delikatnie przesiekane. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną ( gdyby była za luźna to można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej).
Z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy w drobnej bułce tartej ( cieniutka warstwa) na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, smażymy na złoty kolor na niezbyt dużym palniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz