Strony

niedziela, 13 stycznia 2019

Ciasto cytrynowo-makowe

 Za oknem szaro, buro i ponuro, słonko to nie wiem kiedy widziałam na niebie i jedyne co słyszę to kapanie deszczu o parapet. Na nasze szczęście istnieje coś takiego jak piekarnik i zawsze można sobie umilić dzień zapachem pieczonego ciasta :), moje ciasto jest proste, pyszne i pachnące. 
 



























 Ciasto cytrynowo-makowe


25 dag margaryny
45 dag mąki pszennej
15 dag cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
1/4 szklanki mleka
4 łyżki suchego maku
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok cytrynowy
dodatkowo:
kandyzowana skórka cytrusów
wykonanie;
Mąkę przesiewamy i mieszamy na sucho z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz  suchym makiem. Miękką margarynę ( dobrą) utrzeć z cukrem na krem, kiedy krem jest puszysty  dodajemy do niego cały czas ucierając po jednym całym jajku na zmianę  z suchymi składnikami oraz mlekiem i sokiem cytrynowym na koniec do ciasta dodajemy skórkę z cytryny.
Okrągła formę z kominkiem ( 25 cm średnicy) smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartę, następnie przekładamy całe ciasto.
Pieczemy w temp. 180st około 50 minut do momentu suchego patyczka.

Cukier puder ucieramy z dodatkiem niewielkiej ilości wod i sokiem cytrynowym na gładki i dość gęsty lukier.
Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone i wyjęte z formy ciasto, wierzch posypujemy skórkami i odstawiamy do zastygnięcia.





1 komentarz: